До новин

Наявність податкового боргу не звільняє від виконання рішення суду – Верховний суд

18 квітня, 2019
Законодавство
Наявність податкового боргу не звільняє від виконання рішення суду – Верховний суд

Інститути розстрочення/відстрочення податкового боргу та розстрочення/відстрочення виконання судового рішення щодо виплати цього боргу не є тотожними.

Про це йдеться у постанові Верховного Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 6 березня 2019 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Держпідприємство звернулося до суду із клопотанням відстрочити йому погашення частини податкового боргу через виключні обставини, що ускладнюють виконання ним судового рішення в цій справі. Ухвалою першої інстанції, залишеною без змін апеляційним судом, заяву задоволено. Орган контролю оскаржив рішення судів попередніх інстанцій у касаційному порядку.

У постанові №2а-25767/10/0570 ВС указав на таке. Розстрочення/відстрочення виконання судового рішення за своєю суттю відрізняється від розстрочення/відстрочення, передбаченого в ст.100 Податкового кодексу; зазначені процедури реалізуються різними суб’єктами й за ініціативою різних осіб, а також різняться їх нормативним регулюванням.

Суд уважає, що інститути розстрочення/відстрочення податкового боргу та розстрочення/відстрочення виконання судового рішення не можуть ототожнюватись, а тому, розглядаючи питання відстрочення виконання судового рішення, суди мають застосовувати положення Кодексу адміністративного судочинства.

При цьому питання відстрочення виконання рішення жодним чином не звільняє відповідача від обов’язку сплати податкового боргу.

Коментарі
Додати коментар