До новин

У Приватбанку анонсували списання та продаж проблемних кредитів

25 квітня, 2019
Борги
У Приватбанку анонсували списання та продаж проблемних кредитів

Глава правління Приватбанку Петр Крумханзл висловив упевненість в тому, що доля “токсичного” портфелю банку буде вирішена до кінця 2020 року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на його інтерв’ю для Liga.net.

“Процес йде за планом. Потрібно враховувати величезні масштаби цього портфеля - поки ми аналізуємо кожен конкретний кейс, потім вирішимо, що робити з окремими активами. Щось спишемо, щось продамо, де можливо, звернемо стягнення на заставу”, - зазначив Крумханзл.

Як відомо, Приватбанк повідомляв, що в 2017 році за рахунок резерву він списав як безнадійні кредити та аванси клієнтам на 5,86 млрд грн.

У листопаді 2018 року Приватбанк анонсував реструктуризацію боргів населення та малого бізнесу на десятки мільярдів гривень, яка включала в т.ч. сценарій мільярдних списань заборгованостей.

При цьому згідно з судовими матеріалами, низка корпоративних позичальників банку намагалася списати свої борги в судовому порядку в рамках процедури банкрутства.

У кінці лютого 2019 року заступник глави правління Приватбанку Галина Пахачук заявила, що Приватбанк з ​​січня майже нічого не отримує в рахунок обслуговування "токсичного" портфеля кредитів, виданих пов`язаним з колишніми власниками і топ-менеджментом банку особам.

"З січня потік практично припинився. До цього (він обслуговувався) 2% від всього. Ми навіть в нашому бюджеті, коли прогнозуємо безпосередньо фінансовий результат, беремо в бюджеті нуль відсотків очікування від цього потоку", - сказала Пахачук.

Вона також повідомила, що банк не проводить глобальних реструктуризацій проблемних кредитів, тому що "токсичний" портфель кредитів, виданих пов`язаним з колишніми власниками Приватбанку особам, - це частина великого процесу.

"Ми не можемо зараз говорити, що спишемо за рахунок резервів - і все. Суспільство чекає відповіді - де $5,5 млрд", - підкреслила Пахачук.

Глава правління банку також повідомила, що за рішенням наглядової ради Приватбанку в структурі фінустанови створюється відділ фінансових розслідувань, до складу якого на першому етапі увійде п`ять-сім осіб.

У листопаді 2018 року Пахачук повідомила, що в цілому "токсичний" портфель становить 206 млрд грн (а загальний кредитний портфель - 242 млрд грн).

Тоді заступник глави Приватбанку зазначала, що НБУ, Мінфін та фахівці Світового банку готують рекомендації по роботі з проблемними активами банку, в т.ч. у частині кредитів пов`язаним особам.

Коментарі
Додати коментар