До новин

Співвідношення держборгу до ВВП впало нижче психологічного порогу

07 травня, 2019
Борги
Співвідношення держборгу до ВВП впало нижче психологічного порогу

За підсумками першого кварталу 2019 року співвідношення державного боргу України до ВВП знизилося до 59%.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на інфляційний звіт Національного банку.

Ключовим джерелом фінансування дефіциту залишилися запозичення на внутрішньому ринку - як в національній, так і в іноземній валюті.

Уряд активно залучав боргові ресурси. Зокрема, отримано кошти від дорозміщення ОВДП і позики під гарантії Світового банку.

"Це, по-перше, пов'язано з щільним графіком погашення боргу, а по-друге, з потребою у фінансуванні дефіциту, з огляду на незначні надходження від приватизації", - йдеться в звіті.

"Не дивлячись на такі залучення, державний і гарантований державою борг в цілому зменшився на 1% з початку року - до 2,147 трлн грн станом на кінець березня 2019 року. Це обумовлено виплатами за гарантованими боргами, зокрема перед МВФ. Додатковим фактором було незначне зміцнення гривні", - йдеться в огляді.

Нагадаємо, згідно з так званими "Маастрихтськими критеріями" для країн-членів Євросоюзу, а також для кандидатів на вступ до ЄС, державний борг не повинен перевищувати 60% ВВП країни.

Співвідношення сукупного прямого та гарантованого боргу до ВВП за 2017 рік знизилося до 71,8% з 80,9%.

Державний і гарантований державою борг України в 2018 році скоротився по відношенню до валового внутрішнього продукту з 71,8% до 62,7%.

Міністерство фінансів оцінює загальний обсяг платежів за державним боргом в 2019 році в 417 мільярдів гривень, або 14,2 мільярда доларів.

Коментарі
Додати коментар