До новин

Уряд посилив захист прав кредиторів

11 травня, 2019
Законодавство
Уряд посилив захист прав кредиторів

Кабмін врахував пропозиції Незалежної асоціації банків України щодо захисту прав кредиторів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Незалежної асоціації банків.

Так, Кабінет міністрів оприлюднив постанову «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності» від 27 березня, яка дозволить підвищити позиції України в міжнародному рейтингу легкості ведення бізнесу «Doing Business».

З метою створення сприятливого середовища для ведення бізнесу, розвитку малого і середнього підприємництва Міністерством економічного розвитку і торгівлі було розроблено зміни до 16 постанов Кабінету міністрів України.

До тексту Постанови увійшли ініційовані та розроблені НАБУ пропозиції, які забезпечують захист прав кредиторів, а саме:

– можливість отримувати інформацію про потенційних позичальників з Державного реєстру актів цивільного стану щодо осіб. Як наслідок, банки повноцінно прогнозуватимуть спроможність особи виконати власні зобов’язання, відповідно, зменшиться ризиковість кредитно-фінансової діяльності та кількість проблемних кредитів, що, у свою чергу, дозволить зменшити вартість грошей для клієнтів;

– необхідність отримання згоди всіх обтяжувачів при здійсненні реєстраційних дій щодо технологічного транспорту, сільськогосподарської техніки та інших самохідних механізмів. Відтепер недобросовісні позичальники не зможуть відчужувати таке майно, що виступає забезпеченням за кредитами, без банків-кредиторів. Наслідком відсутності ризику втрати забезпечення за кредитними коштами, банківські установи зможуть пропонувати лояльніші умови для майбутніх клієнтів та будуть більш зацікавлені у кредитування агарного сектору.

Слід зазначити, що протягом останніх семи років представники НАБУ активно лобіювали прийняття даних ініціатив. Асоціація неодноразово зверталась на адресу КМУ, Мінекономрозвитку, Бізнес-омбудсмена України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державної служби України з питань праці. Після тривалих зусиль та за підтримки Офісу ефективного регулювання BRDO банківська спільнота отримала норми, які розширять інструментарій банків для залучення чесних і відповідальних клієнтів та забезпечать збільшення обсягів кредитування.

Окрім того, нововведення також передбачають: оновлений механізм застосування модельного статуту ТОВ; єдиний порядок присвоєння поштових адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна; прискорення процедури реєстрації декларації про готовність закінченого будівництвом об’єкта до експлуатації та запровадження функціонування індивідуальних електронних кабінетів тощо.

У цілому, норми Постанови зменшать корупційні чинники, встановлюють чіткі та прозорі правила адміністративних процедур, що, в свою чергу, сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату нашої країни та притоку нових інвестицій.

Коментарі
Додати коментар