До новин

Укрексімбанк провів значну фінансову реструктуризацію у портфелі проблемних кредитів – НБУ

13 травня, 2019
Борги
Укрексімбанк провів значну фінансову реструктуризацію у портфелі проблемних кредитів – НБУ

За даними НБУ, в І кварталі Укрексімбанк провів "значну фінансову реструктуризацію" проблемних корпоративних кредитів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

Нагадаємо, за результатами торішнього стрес-тесту (проводився на основі фінпоказників на 01.01.2018) було встановлено нестачу капіталу в Укрексімбанку (за негативним макроекономічним сценарієм) на 11 млрд грн. Держбанк має покрити цей дефіцит за рахунок виконання плану реструктуризації до кінця 2019 року.

За даними Міністерства фінансів, в Укрексімбанку на 01.01.2019 частка непрацюючих позик у портфелі кредитів юрособам становила 59% (81,9 млрд грн), фізособам - 89% (1,85 млрд грн). У 2018 році цей держбанк провів реструктуризацію на 5,3 млрд грн, що дозволило перевести до категорії "працюючі" кредити на 2,17 млрд грн. Прострочена заборгованість зменшилася на 408 млн грн (у т.ч. за рахунок погашення власними коштами позичальників - на 293 млн грн).

У лютому 2019 року повідомлялося, що Укрексімбанк відкрив свою першу справу з фінансової реструктуризації (на підставі відповідного закону), причому “ця справа стала однією з найбільших за об’ємом боргу, який підлягає реструктуризації”.

Як зазначалося, компанія-боржник - ТОВ “Агенція офісного будівництва”.

Наразі в держреєстрі кінцевим бенефіціаром цієї компанії значиться Девід Ізраел (Австралія, США).

Як відомо, відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 15.08.2016, ТОВ “Агенція офісного будівництва” фігурувало в матеріалах кримінального провадження №32015100060000192 від 01.09.2015 за фактом “привласнення службовими особи ТОВ «Агенція офісного будівництва», ТОВ «Ант Япи», АТ "Укрексімбанк", за попередньою змовою групою осіб, грошових коштів в особливо великих розмірах, отриманих від вказаного банку на будівництво офісного центру МФК «SkyTowers» по вул. Шолуденка в м. Києві”.

Sky Towers – один з найвідоміших проектів KDD Group – свого часу одного з найбільших девелоперів в Україні. Одними з її основних бенефіціарів вважалися брати Константиновські та структури, нечужі екс-міністру вугільної промисловості Віктору Тополову.

У 2011 році повідомлялося, що стратегічним інвестором KDD Group став Андрій Веревський (контролює агрохолдинг «Кернел»), придбавши 68,2% акцій за 16 млн дол. Водночас вже у 2012 році з`явилася інформація, що офісно-готельний комплекс Sky Towers (а ще житловий комплекс "Зазим’є" в Київській області) придбала американська компанія Cimbrorum Holdings. За даними ЗМІ, сума угоди нібито склала 202,4 млн дол, причому продавець нібито мав отримати лише 12 млн дол, тоді як решта була зарахована як покриття боргів KDD Group (у т.ч. перед Укрексімбанком – на 168,4 млн дол). Власник компанії-покупця не розкривався.

Додамо, що в березні ПрАТ "Дубномолоко" (випускає тверді та плавлені сири під торговою маркою «Комо»; пов`язане з групою "Континіум", яка контролює мережу АЗС WOG і "Банк інвестицій та заощаджень") повідомляло про можливе внесення змін у кредитні договори з Укрексімбанком. При цьому в 2015 року керівник "Дубномолоко" зазначав, що на цю компанію був переведений борг збанкрутілого ТОВ «Українська сирна компанія», до якого Укрексімбанком пред`являв вимоги на 811 млн грн.

У вересні 2018 року мережа АЗС WOG заявляла, що Укрексімбанк реструктуризував її заборгованість строком на 15 років. Сума боргів при цьому не уточнювалася. При цьому в матеріалах Госпсуду Рівненської області від 01.10.2015 щодо справи №918/861/15 про банкрутство ТОВ "Торговий дім "Континіум-Галичина" наводилася інформація, що Укрексімбанк заявляв про кредиторські вимоги до вказаної структури на 657,2 млн грн. Проте суд їх відхилив, з огляду на те, що 01.09.2015 між Укрексімбанком, ТОВ "Вог Рітейл" і ТОВ "Торговий дім "Континіум-Галичина" було укладено договір про переведення боргу.

Коментарі
Додати коментар