До новин

Податковий експерт прокоментував списання боргів «сплячих» ФОПів

16 травня, 2019
Борги
Податковий експерт прокоментував списання боргів «сплячих» ФОПів

Списання боргів фізичним особам-підприємцям, які не ведуть ніякої діяльності, є відновленням справедливості, бо обов’язкове сплачення Єдиного соцвнеску (ЄСВ) є неприроднім.

Про це в ефірі Громадського заявив Володимир Дубровський, головний експерт групи «Податкова і бюджетна реформа «Реанімаційного пакету реформ», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Він зазначив, що списання боргів так званих «сплячих ФОПів» стане «відновленням справедливості» для кількох десятків тисяч людей.

«Які частково з власної вини, частково не з власної, виявилися такими боржниками. Я вважаю, що це буде принаймні символічний крок на зустріч людям, який продемонструє, що держава все ж таки не вороже до них ставиться», — сказав експерт.

Дубровський упевнений, що ініціативу зі списання боргів можна реалізувати.

«Це абсолютно реально, тому що ці гроші в бюджет не потрапляли і мабуть не потраплять ніколи, і це просто питання того, що ці люди залишилися підвішеними», — зазначив він.

Експерт вважає, що «певною» провиною «сплячих ФОПів» є те, що вони проґавили той момент, коли їх зобов’язали сплачувати ЄСВ, навіть якщо вони не ведуть діяльності.

«Але це настільки неприродно, щоби вони сплачували цей ЄСВ, що можна уявити собі, що люди просто не думали про те, що таке взагалі може бути», — пояснив Дубровський.

Він розповів, що ця ініціатива Мінсоцполітики призвела до того, що близько 300 тисяч ФОПів були закриті,

«І не всі вони були повністю «сплячі», а багато з них були ті, хто займається діяльністю час від часу. Наприклад, сезонники, яким це стало невигідно. Сезонники пішли в тінь, або частина з них почала відкриватися і закриватися, але це менша частина», — резюмував податковий експерт.

Нагадаємо, представники команди обраного президента Володимира Зеленського запропонували пробачити ФОПам 7,4 мільярдів гривень боргів з ЄСВ.

Коментарі
Додати коментар