До новин

Вдосконалення механізмів врегулювання неплатоспроможності банків стало темою міжнародною конференції у Києві

20 травня, 2019
Законодавство
Вдосконалення механізмів врегулювання неплатоспроможності банків стало темою міжнародною конференції у Києві

Представники Фонду гарантування вкладів взяли участь у конференції «Розробка нової нормативно-правової бази врегулювання неплатоспроможності банків в Україні», що відкрилась 15 травня у Києві.

Захід організував Консультаційний центр Світового банку з питань фінансового сектору у Відні (FinSAC) за підтримки уряду Швеції.

Під час конференції обговорювалось вдосконалення процедур врегулювання неплатоспроможності банків і наближення українського законодавства у цій сфері до європейських норм, як це передбачено Угодою про асоціацію з ЄС.

Як йшлось під час форуму, за час кризи, що розпочалась у 2014 р, більшість із банків що виводились з ринку, було ліквідовано. Виплати вкладникам при цьому майже сягнули 90 млрд грн, а загальна сума акцептованих кредиторських вимог сягнула майже 266 млрд грн. При цьому, витрати на забезпечення фінансової стабільності значною мірою були покриті за рахунок державних коштів.

«Не існує більш ефективного способу запобігти втратам, ніж раннє реагування. Практика підтверджує це. У тих трьох банках, що виводились з ринку останніми, два були виведені без ліквідації, шляхом передачі активів і зобов’язань. І рівень розрахунків з кредиторами в них набагато вищий, ніж у більшості банків, що виводились у попередні роки. Причина цього – саме запровадження посиленого нагляду, спрямованого на раннє виявлення проблеми. Це дозволило Фонду розпочати роботу з цими банками ще на ранній стадії проблемності», - наголосила у своєму вступному слові заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут.

Під час конференції йшлось про те, що оновлена система врегулювання має звести до мінімуму негативні наслідки від неплатоспроможності банку для його вкладників-фізичних осіб та бізнесу. Насамперед, шляхом запровадження системи раннього реагування - сучасного механізму, що дозволяє виявити проблеми банку на тому етапі, коли він ще виконує нормативи, але вже виявляє ознаки проблемності.

Участь у конференції взяли, зокрема, координатор програми FinSAC Світового Банку Мікель Дійкман, Директор Світового Банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, Перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова, представники ФГВФО.

Коментарі
Додати коментар