До новин

ФГВФО керуватиме банками без ліквідаторів

24 травня, 2019
Ліквідація
ФГВФО керуватиме банками без ліквідаторів

Фонд гарантування вкладів, впроваджуючи провідний світовий досвід з виведення неплатоспроможних банків з ринку, реалізовує пілотний проект з переходу до управління банками без ліквідаторів «Банк = Фонд».

Першим банком, у якому ФГВФО безпосередньо виконує функції ліквідатора став ПАТ «ПРОФІН БАНК», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу відомства.

«Ми маємо на меті удосконалити підходи до управління неплатоспроможними банками для максимального зниження можливих корупційних та операційних ризиків процедури їх ліквідації. Для цього ми вивчаємо та впроваджуємо передовий світовий досвід у цій сфері. Зокрема, у світовій практиці, безпосереднє управління банками в ліквідації здійснює такий флагман ліквідаційної процедури як FDIC (Федеральна корпорація страхування депозитів (США)», - відзначила заступник директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут.

Метою проекту «Банк = Фонд» є скорочення витрат, пов’язаних з процедурою ліквідації банку, значне зниження впливу людського фактору на цей процес, а також сприяння максимальній інтеграції Фонду безпосередньо в операційні процеси банку задля оптимізації та уніфікації процедур виведення його з ринку.

Відповідно до рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів, з 21 травня 2019 року ФГВФО безпосередньо виконуватиме функції ліквідатора ПАТ «ПРОФІН БАНК». У зв’язку із цим відкликано повноваження ліквідатора уповноваженої особи Фонду на ліквідацію.

Кредитори та вкладники ПАТ «ПРОФІН БАНК» відтепер можуть звертатися з будь-яких питань безпосередньо до Фонду гарантування вкладів.

Нагадаємо, на підставі постанови Правління Нацбанку України про визнання ПАТ «ПРОФІН БАНК» неплатоспроможним з 20 січня 2015 року в банку запроваджено тимчасову адміністрацію. Процедуру ліквідації розпочато 20 квітня 2015 року. Станом на початок травня 2019 року вкладники банку отримали 36,3 млн грн гарантованого відшкодування, або 93,5% від загальної гарантованої суми відшкодування.

Коментарі
Додати коментар