До новин

ФГВФО: Реструктуризація іпотечних кредитів є механізмом захисту інтересів кредиторів і боржників

26 червня, 2019
Законодавство
ФГВФО: Реструктуризація іпотечних кредитів є механізмом захисту інтересів кредиторів і боржників

Україні майже половина кредитів в іноземній валюті, забезпечених іпотекою квартири або житлового будинку, є проблемними, оскільки через значну девальвацію гривні з моменту їх оформлення, позичальники втратили здатність обслуговувати свої зобов’язання.

Кодекс України з процедур банкрутства, яким, зокрема, передбачається процедура відновлення платоспроможності фізичних осіб, передбачає механізм реструктуризації таких кредитів, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-служб Фонду.

Як пояснила директор департаменту управління активами Фонду гарантування вкладів Ольга Білай, реструктуризація є збалансованим інструментом, який рівною мірою дозволить захистити інтереси як кредиторів, так і позичальників.

Наразі реструктуризацію здійснюють лише окремі банки, проте з моменту введення в дію Кодексу всі клієнти банків, які мають проблемний іпотечний кредит, можуть його реструктурувати. У такий спосіб можна поновити кредитну історію позичальників, які через об’єктивні причини не могли обслуговувати свої борги, та очистити ринок іпотечного кредитування від непрацюючих кредитів і поновити його роботу.

Білай нагадала, що скористатися механізмом реструктуризації можуть і боржники банків, що ліквідуються. Фонд гарантування вкладів розробив уніфіковану процедуру змін умов погашення іпотечних кредитів в іноземній валюті. Додаткові переваги, які отримують позичальники неплатоспроможних банків на період реструктуризації – це суттєве зниження процентної ставки до 0,01% та спрямування платежів на погашення кредитної заборгованості, так званого «тіла кредиту», а не відсотків та штрафів. Крім того, продаж прав вимоги за кредитними договорами, заборгованість за якими було реструктуризовано, здійснюється в останню чергу. Строк реструктуризації не може перевищувати термін ліквідації неплатоспроможного банку.

Ті боржники банків в управлінні Фонду гарантування вкладів, які скористаються запропонованим Фондом механізмом реструктуризації, матимуть додаткові переваги під час проведення реструктуризації в процедурі банкрутства. Зокрема, погашення «тіла кредиту» в період реструктуризації Фондом в подальшому збільшить розмір прощення боргу за Кодексом України з процедур банкрутства та зменшить розмір платежів на користь кредитора.

Нагадаємо, кодекс України з процедур банкрутства, прийнятий Верховною Радою України 18 жовтня 2018 року, набув чинності 21 квітня 2019 року. Кодекс вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності. Зокрема, документом також передбачається знаття мораторію на примусове стягнення майна у боржників банків за іпотечними кредитами та продаж прав вимоги за цими кредитними зобов’язаннями.

Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» набрав чинності 7 червня 2014 року. Документом, зокрема, забороняється примусове стягнення або відчуження майна позичальника, в т.ч. нерухомого житлового, яке використовується як місце постійного проживання і перебуває в іпотеці, за умови, якщо у позичальника або майнового поручителя немає у власності іншого житлового майна. Також накладено мораторій на продаж прав вимоги за цими кредитними договорами. Винятком є активи банків в ліквідації, які виставляються Фондом на продаж, оскільки, згідно законодавства, ФГВФО зобов’язаний протягом процедури ліквідації, строк якої не може перевищувати 5 років, реалізувати активи неплатоспроможного банку.

Коментарі
Додати коментар