До новин

ФГВФО виплатив 40 млрд грн Мінфіну й НБУ

12 липня, 2019
Борги
ФГВФО виплатив 40 млрд грн Мінфіну й НБУ

Фонд гарантування заявив, що 9 липня здійснив дострокове погашення чергового (четвертого за рахунком) векселя на суму 2,62 млрд грн і, таким чином, повністю розрахувався за першим кредитним договором з Мінфіном на загальну суму 10,12 млрд грн, підписаним 31 жовтня 2014 року для забезпечення виплат вкладникам гарантованого державою відшкодування.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на інформацію прес-служби ФГВФО.

Як уже повідомлялося, у січні поточного року Фонд також остаточно розрахувався за кредитними договорами з НБУ.

"Таким чином, на сьогодні Фонд погасив понад 40 млрд грн своїх кредитних зобов’язань: 20,15 млрд грн - погашення кредитів НБУ, 10,12 млрд грн - погашення кредитів Міністерства фінансів, близько 11 млрд грн – сплачені відсотки, із них 5,53 млрд грн направлено до бюджету як відсотки за векселями Фонду.

Залишок боргових зобов’язань Фонду у вигляді векселів зараз складає 49,44 млрд грн, за якими Фонд має сплатити в майбутньому понад 67,44 млрд грн відсоткових витрат", - йдеться в повідомленні ФГВФО.

Директор фінансового департаменту Фонду Олена Нужненко зазначила: «За рахунок чотирьох дострокових погашень Фонд скоротив витрати на сплату відсотків за векселями на 12,34 млрд грн. Проте, сума загальних майбутніх витрат за борговими зобов’язаннями Фонду є занадто великою, у першу чергу, за рахунок відсоткових витрат, які значно перевищують суму самого кредиту. Саме тому, як першочергове стратегічне завдання, Фонд для себе визначив питання реструктуризації заборгованості за відсотками по кредитам Міністерства фінансів. Фонд планує за сприяння Світового банку та ЄБРР залучити до реалізації цього завдання експертів найвищої кваліфікації».

Нагадаємо, що протягом 2014-2016 років, у період максимального фінансового навантаження, пов’язаного із здійсненням масових виплат гарантованої суми відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків у розмірі близько 90 млрд грн, Фонд змушений був неодноразово звертатися за фінансовою підтримкою до Національного банку та Міністерства фінансів України. Як результат, було підписано 8 кредитних договорів на загальну суму 79,71 млрд грн. 

Коментарі
Додати коментар