До новин

НБУ хочуть зобов’язати повертати неплатоспроможні банки на ринок

24 липня, 2019
Законодавство
НБУ хочуть зобов’язати повертати неплатоспроможні банки на ринок

Обмежити повноваження Національного банку пропонують народні депутати. Зокрема, хочуть установити механізм відновлення справедливості та повернення ліцензій тим фінансовим установам, які були виведені з ринку через помилки регулятора.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення функціонування банківських установ» (№10437), поданий до Верховної Ради.

Зокрема, є намір увести нову термінологію та передбачити алгоритм дій Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо  відновлення діяльності банку, рішення щодо неплатоспроможності/ліквідації якого скасовано в судовому порядку. Наразі, незважаючи на прецеденти щодо визнання дій регулятора неправомірними, відсутній будь-який процесуальний механізм, який би дозволив повернути банк на ринок.

Тож, автори планують у разі вступу судового рішення на користь фінустанови в дію зобов’язати НБУ автоматично відновлювати банківську ліцензію, а також генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, повертати цінності, які були вилучені. Також відновлення під’єднання до всіх банківських мереж.

Передбачається, що фінустанови отримають захист від свавільних рішень Нацбанку. А вкладники зможуть повернути свої гроші не лише в порядку сьомої черги.

Коментарі
Додати коментар