До новин

Фонд гарантування хоче, аби банки-банкрути отримали право на реструктуризацію боргів

15 серпня, 2019
Законодавство
Фонд гарантування хоче, аби банки-банкрути отримали право на реструктуризацію боргів

Директор-розпорядник Фонду гарантування Світлана Рекрут висловила думку про доцільність внесення змін в статтю 52 закону про систему гарантування вкладів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на її інтерв’ю для liga.net.

“Можна ввести опцію досудового врегулювання спорів, така варіація на тему мирової угоди. Якщо екс-власник хоче погасити або реструктуризувати борги перед кредиторами, потрібно дати йому таку законодавчу можливість, якщо ж він відмовляється - потрібно посилити відповідальність за нанесення шкоди. Але для цього нам потрібна продуктивна робота нового складу парламенту. Крім того, Фонд починає активно працювати по лінії іноземної юрисдикції. У нас є кластер банків, де ця стратегія може зіграти, хоча процеси там досить довгі”, - зазначила С. Рекрут.

За словами керівниці ФГВФО, з початку кризи Фонд отримав 20 млрд грн від продажу активів банків-банкрутів. З урахуванням же погашень кредитів, оренди тощо, надходження склали 49 млрд грн.

“Якщо ми говоримо, що початковий наш портфель становив близько 500 млрд грн, то можна стверджувати, що ми вже досягли 8% повернення. Я думаю, що зупинимося на 8-9%”, - зауважила С. Рекрут, уточнивши, що рівень конверсії активів при їх продажу з урахуванням суми накопичених відсотків (які можуть складати 30-40% від загальної суми активів) значно нижчий - до 2% від номіналу.

Директор-розпорядник ФГВФО утрималася від відповідні, який обсяг зобов’язань банків-банкрутів перед вкладниками і кредиторами буде списаний.

“У нас є оцінка, але оскільки, надія хоча б частково повернути ці гроші ще є, не дуже коректно називати суми, які підуть під списання. Але я можу сказати, що сьома чергу кредиторів - це 112 млрд грн, четверта - фізособи "200+" - близько 70 млрд. Це приблизні "масштаби катастрофи". Суми будуть зменшуватися, тому, що ми продаємо активи, щось виплачуємо з отриманих грошей, але зрозуміло, що навряд чи вийде повернути все”, - констатувала С. Рекрут.

За її словами, у ФГВФО “має не залишилося великих активів”.

"До кінця цього року ми повністю ліквідуємо 48 банків, до кінця 2020-го - ще 35. У результаті до 2021-го у нас залишиться близько 16 банків - в основному такі, де є будь-які судові заборони або, наприклад, кримські банки - ми за законом не маємо права їх ліквідувати. "Монстрів", таких як “Дельта” або “Надра” вже не буде <...> Після продажу активів єдиний грошовий потік, який у нас залишиться за винятком внесків банків, - це стягнення заборгованості акціонерів і менеджменту”, - резюмувала С. Рекрут.

Коментарі
Додати коментар