До новин

Фіскали просять суд стягнути з рахунків "Укрнафти" півмільярда податкового боргу

19 серпня, 2019
Борги
Фіскали просять суд стягнути з рахунків "Укрнафти" півмільярда податкового боргу

14 серпня Окружний адмінсуд м. Києва відкрив провадження в справі №640/15100/19 за позовом Офісу великих платників податків ДФС до ПАТ “Укрнафта” про стягнення з банківських рахунків відповідача податкового боргу перед бюджетом на суму 547,1 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням finbalance.

Раніше Офіс великих платників податків ДФС наводив дані, що за 7 місяців 2019 року загальний податковий борг “Укрнафти” збільшився з 14,6 млрд грн до 15,8 млрд грн (у т.ч. 3,5 млрд грн - з податку на прибуток та ПДВ, а 12,2 млрд грн - рентні платежі).

За інформацією ж “Укрнафти”, за січень-липень 2019 року ця компанія сплатила податки до бюджетів усіх рівнів на 7,6 млрд грн (у т.ч. 52 млн грн в рахунок погашення простроченого податкового боргу”.

Як стверджувала компанія, в 2018 році вона “в повному обсязі виконала поточні податкові зобов’язання, сплативши 16,3 млрд грн та посівши четверте місце серед найбільших платників податків країни” (цитата).

Нагадаємо, 50%+1 акція “Укрнафти” належить “Нафтогазу”, ще 42% - структурам Ігоря Коломойського та його партнерів.

У серпні-2019 Кабмін звернувся в Госпсуд м. Києва з позовом до ПАТ "Укрнафта" про стягнення 1,5 млрд грн. Як треті особи в справі (№910/10890/19) фігурують “Нафтогаз” та Мінфін.

У кінці березня-2019 акціонери ПАТ "Укрнафта" дали згоду на укладення договорів про продаж "Укрнафтою" 4,062 млрд куб. м природного газу для "Нафтогазу”. Кошти від цього продажу газу мали бути в повному обсязі спрямовані на погашення податкового боргу.

Передбачалося, що згадані 4,062 млрд куб м газу будуть включати 2 млрд кубометрів поточного і майбутнього видобутку, а 2,062 млрд кубометрів, які були видобуті "Укрнафтою" в 2006 році та передані на зберігання "Укртрансгазу" (УТГ), але зрештою без оплати використані "Нафтогазом" в 2006-2008 рр. (у травні-2014 Госпсуд м. Києва зобов’язав “Укртрансгаз” повернути цей обсяг газу для “Укрнафти”; згодом касаційна скарга “Нафтогазу” була відхилена).

Викупити газ "Нафтогаз" збирався за рахунок частини коштів, отриманих з держбюджету як компенсацію за газ, проданий споживачами за регульованою ціною на умовах спецзобов’язань. Ці гроші в сумі 69,2 млрд грн компанія закладала в проект фінансового плану на 2019 рік, тоді як в держбюджеті відповідна сума компенсації не передбачалася.

У червні-2015 міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" (Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Management Limited, яких пов’язують з І. Коломойським і Г. Боголюбовим) подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна. Вони обвинувачують державу в нанесенні збитку через відбір газу, видобутого "Укрнафтою", без оплати або з оплатою за заниженою ціною; невиконанні "Нафтогазом" та "Укртрансгазом" рішень українських судів; швидкому збільшенні ставок плати за користування надрами; зменшенні кворуму під час проведенні зборів акціонерних товариств. На початку 2018 року стало відомо, що претензії міноритарних акціонерів "Укрнафти" до України зросли з $4,7 млрд до $5,4 млрд. Кабмін очікує фінальне рішення арбітражу не раніше 2020 року.

Нещодавно виконавчий директор групи “Нафтогазу” Юрій Вітренко зазначив, що в цілому за НАКом числиться 11 млрд кубів неоплаченого для "Укрнафти" газу (включно зі згаданим вище 2 млрд кубів).

За його словами, відповідний арбітражний позов міноритаріїв “Укрнафти” проти України “досяг тієї стадії, коли навіть з точки зору захисту інтересів України в цьому арбітражі потрібно було б хоч щось робити” (цитата).

Ю. Вітренко зауважував, що ідея розділення нафтових та газових активів “Укрнафти” “вже не актуальна”, оскільки вона “не вирішить всіх проблем”. Серед цих проблем чільний представник НАКу назвав у т.ч. “Укртатнафту” (Кременчуцький НПЗ), в якій 43% акцій належать “Нафтогазу”, а фактичним мажоритарієм є група компаній, пов’язаних з “приватівцями” та їх партнерами.

Також виконавчий директор групи “Нафтогазу” Юрій Вітренко повідомив, що міноритарії “Укрнафти” відмовилися від права призначати CEO в обмін на зміни в наглядовій раді.

Коментарі
Додати коментар