До новин

Суд зняв арешт з майна "Протеїн-Продакшн" у межах справи про борги "Креатива" перед Укрексімбанком

20 серпня, 2019
Борги
Суд зняв арешт з майна "Протеїн-Продакшн" у межах справи про борги "Креатива" перед Укрексімбанком

Печерський райсуд Києва 2 серпня задовольнив клопотання ТОВ “Протеїн-Продакшн” та зняв арешт майна компанії, що був накладений ухвалою цього суду від 26 березня 2019 року за клопотанням Генпрокуратури в рамках кримінального провадження щодо можливого привласнення службовими особами ПрАТ “Креатив” кредитних коштів Укрексімбанку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на рішення суду.

“Незважаючи на те, що досудове розслідування здійснюється на протязі тривалого проміжку часу, стороною обвинувачення не надано доказів, які б свідчили про будь-які логічні та об`єктивні підстави для накладення арешту на майно, яке перебуває у власності заявника”, - зауважив суд.

Як відомо, 14 травня Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Укрексімбанку та залишив без змін постанову Госпсуду Львівської області від 11.09.2018 і постанову Західного апеляційного госпсуду від 07.11.2018 (у справі №914/2618/16), якими ТОВ "Протеїн-Продакшн" визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру.

22 липня Печерський райсуд задовольнив клопотання АТ «Експортна гарантійна і страхова компанія» та зняв арешт з елеваторного комплексу для зберігання зернових культур, який розташований за адресою Миколаївська область, Кривоозерський район, с. Берізки, вул. Леніна, 1А, а також з комплексунежитлових будівель (за цією ж адресою). Відповідні арешти були накладені ухвалою цього суду від 30.05.2019 за клопотанням Генпрокуратури у рамках згаданого кримінального провадження №42018000000002103.

26 липня Печерський суд задовольнив клопотання ПП «Харчові технології», ТОВ «Агропром-кр» та зняв арешт з нежитлових будівель та земельної ділянки площею 6,85 га за адресою м. Одеса, вул. Мечникова, 132, який був накладений ухвалою цього суду від 26.03.2019 у межах згаданої карного провадження.

Згідно з судовими матеріалами, зокрема, АТ «Експортна гарантійна і страхова компанія» констатувало, що набуло право власності на вказане нерухоме майно внаслідок звернення стягнення на предмет іпотеки у зв`язку із порушенням своїх зобов`язань іпотекодавцем (ТОВ «Креатив Постач») та боржником (ПрАТ «Креатив») за кредитними та іпотечними договорами.

Як повідомлялося, у березні, червні та липні суд на вимогу ГПУ арештував у т.ч. низку інших активів, які, за даними слідства, пов’язані з групою “Креатив”.

Згідно з судовими матеріалами, ГПУ здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №420180000000002103 від 28.08.2018 за фактом “привласнення службовими особами ПрАТ «Креатив» у період часу з кінця 2014 року по даний час грошових коштів державного банку АТ «Укрексімбанк» в особливо великих розмірах шляхом укладання кредитних договорів на підставі поданих до банку документів, що містять неправдиві відомості, та подальшого уникнення виконання існуючих кредитних зобов`язань” (цитата).

За даними слідства, 17 листопада 2008 року між Укрексімбанком і ПрАТ «Креатив» було укладено Генеральну кредитну угоду №151308N2, яка на момент укладання “не була забезпечена заставою майнових прав, тобто фактично укладена в порушення кредитної політики АТ «Укрексімбанк» та наказів НБУ” (цитата).

“Наприкінці 2014 року - на початку 2015 року, у посадових осіб і власників ПрАТ «Креатив» та належних їм відповідних афілійованих підприємств виник злочинний умисел, направлений на ухилення від виконання кредитних зобов`язань перед АТ «Укрексімбанк» та привласнення грошових коштів, отриманих від вказаної банківської установи”, - йдеться в судових матеріалах.

Як зазначається, 21 серпня 2013 року Укрексімбанк уклав договори поруки про солідарну відповідальність із ТОВ «Завод модифікованих жирів», ПП «Еллада», ТОВ «Креатив Постач», ТОВ «Креатив Трейд», ПАТ «Яготинське хлібоприймальне підприємство», ТОВ «Протеїн-Продакшн», ТОВ «Торговий дім Протеїн-Продакшн» та двома фізособами.

“У результаті протиправних дій службових осіб підприємств групи «Креатив» з заставного майна поручителя по Генеральній кредитній угоді від 17.11.2008 було виведено активи покриття кредитних зобов`язань та проведено ухилення від їх виконання, у зв`язку з чим отриманий та, на момент отримання, частково забезпечений кредит ПрАТ «Креатив» перед АТ «Укрексімбанк» залишився без поручителів та заставного майна, з урахуванням того, що умови вказаної Угоди на даний час не виконуються та отримані грошові кошти відсутні на рахунках ПрАТ «Креатив» та афілійованих до нього підприємств”, - констатується в судових матеріалах.

Відповідно до інформації Укрексімбанку, борг ПрАТ «Креатив» (в процедурі банкрутства) на 08.10.2018 становив 143 млн дол та 683 млн грн.

Як відомо, раніше суди визнали вимоги Укрексімбанку до ПрАТ “Креатив” (на ліквідації) на 4,1 млрд грн, а до ПП “Еллада” - на 4,2 млрд грн (див. тут).

У 2016 році Укрексімбанк подав позов до Максима Березкіна про стягнення заборгованості за кількома кредитними договорами на суму 113,4 млн дол та 440,8 млн грн. При цьому відповідач звернувся в суд із зустрічним позовом про визнання поруки припиненою.

Як треті особи в цій справі (№405/7162/16-ц) фігурують ТОВ «Завод модифікованих жирів», ПАТ «Яготинське хлібоприймальне підприємство», ТОВ «Протеїн-Продакшн», ТОВ «Креатив Постач», ТОВ «Креатив Трейд», ТОВ «Регіонпродукт-Україна», ПрАТ «Креатив», ТОВ «ТД «Протеїн-Продакшн».

Коментарі
Додати коментар