До новин

Фонд групи ICU, який передав людям Ахметова права вимоги до "Донецьксталі", на ліквідації

10 вересня, 2019
Ліквідація
Фонд групи ICU, який передав людям Ахметова права вимоги до "Донецьксталі", на ліквідації

Акціонерне товариство “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Глорі” (був під управлінням групи ICU) повідомило, що 28 серпня на позачергових загальних зборах учасників фонду було прийнято рішення про його ліквідацію “у зв’язку із недоцільністю подальшого провадження діяльності Фонду, що склалась виходячи з поточної ситуації ринку активів за напрямками, що визначені у інвестиційній декларації Фонду як пріоритетні, а також у зв’язку із відсутністю попиту на акції Фонду на вторинному ринку”.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

Як відомо, 27.05.2019 Госпсуд Донецької області прийняв до розгляду заяви фінкомпанії “Приоритет” про заміну нею у порядку процесуального правонаступництва позивача (АТ «ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна”) в кількох справах про стягнення заборгованості з групи “Донецьксталь” - №905/2524/17 (125 млн дол), №905/943/18 (499,7 млн грн та 8 млн дол), №905/2449/17 (122,7 млн грн).

Згідно з судовими матеріалами, у 2017 році ТОВ «Фінансова компанія “Приоритет” викупило в Сбербанку відповідні права кредитної вимоги та згодом відступило їх для АТ «ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна”. Після цього в 2018 році суди винесли рішення у двох згаданих справах (№905/2524/17 і №905/2449/17) про стягнення боргів з групи “Донецьксталь” на користь АТ «ЗНВКІФ “Глорі” (набутих, до речі, новим кредитором з дисконтом близько 90%).

У липні 2018 року АТ "ЗНВКІФ "Глорі" - на підставі договору факторингу №06-07/18 - передало для ТОВ «Фінансова компанія «Приоритет» права вимоги до групи “Донецьксталь” на 4,5 млн дол, викуплені у березні-2018 у Фонду гарантування з дисконтом 70%. Як зазначалося, ціна прав вимоги за низкою кредитних договорів, які тоді були відступлені фондом “Глорі” для фінкомпанії “Приоритет”, склала 150 млн грн.

У вересні-2018 Госпсуд Донецької області в рамках справи №905/943/18 затвердив мирову угоду між АТ «ЗНВКІФ «Глорі» і компаніями з групи “Донецьксталь”, які зобов’язалися впродовж місяця погасити відповідну заборгованість (таким же чином передбачалося врегулювання боргових питань за низкою інших кредитних договорів; як випливало з судових матеріалів, мирові угоди охоплювали заборгованість на суму як мінімум 2 млрд грн).

У 2019 році ці мирові угоди в українських судах намагався оскаржити один з іноземних кредиторів групи “Донецьксталь” - East-West United Bank S.A. (Люксембург), але безуспішно.

У судових матеріалах щодо кримінального провадження №12018100000000439 фігурувала інформація про сукупні права вимоги ICU до групи “Донецьксталь” на понад 7,5 млрд грн.

За даними держреєстру, кінцевим бенефіціаром ТОВ «Фінансова компанія «Приоритет» є Кий Сергій Вікторович (був помічником президента ФК «Шахтар» Ріната Ахметова, а також нардепом кількох скликань, входив у фракцію Партії регіонів). Засновниками фінкомпанії значаться ТОВ "Приоритет Інвест" і ТОВ "Полюс Трейдинг", у засновниках якого в свою чергу фігурує ТОВ "Прайм Холдинг". ТОВ "Прайм Холдинг" є правонаступником ПрАТ «АРС», яке було припинене в 2015 році та входила в число засновників компанії «Лемтранс» Р. Ахметова.

Група ICU вважається близькою до екс-президента Петра Порошенка. Так, співвласницею ICU до призначення главою НБУ була Валерія Гонтарева. Інший співвласник групи - Макар Пасенюк - був фінансовим радником П. Порошенка.

У серпні 2018 року група «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новинського заявила, що за 190 млн дол придбала до 24,99% акцій кількох вугільних підприємств групи “Донецьксталь” Віктора Нусенкіса (у т.ч. Шахтоуправління «Покровське» та Свято-Варваринська збагачувальна фабрика). Крім того, у вересні 2018 року повідомлялося, що група "Метінвест" отримала опціон на придбання 75,01% у співінвесторів, які володіють рядом підприємств групи "Донецьксталь".

У липні-2019 Антимонопольний комітет почав розгляд справ про концентрацію у вигляді придбання компанією Metinvest B.V. (Нідерланди, холдингова компанія групи "Метінвест") понад 50% в статутному капіталі ТОВ "Індастріал коал холдинг" LTD (ICH) і ТОВ "Шахта "Свято-Покровська №3" (Покровск, Донецька обл.).

"Ці концентрації є частиною угоди, метою якої є набуття контролю над суб`єктами господарювання, що здійснюють діяльність в Україні в сфері видобутку та реалізації вугілля, що коксується, шахтобудування і ряду інших видів діяльності", - зазначалося в повідомленні АМКУ.

Згідно з ним, в угоду входить також опосередковане придбання Metinvest контролю над ПАТ "Автопідприємство "Укрбуд" (Покровск, Донецька обл.) І ПрАТ" Шахтобудмонтажне управління №1" (Курахово, Донецька обл.).

Як повідомив АМКУ, ці справи відкриті з метою проведення поглибленого дослідження впливу концентрації на ринки коксівного вугілля, його концентрату, гірничо-шахтного устаткування і витратних матеріалів для шахт.

Коментарі
Додати коментар