До новин

В Раді хочуть відтермінувати запуск Кодексу з банкрутства

17 вересня, 2019
Законодавство
В Раді хочуть відтермінувати запуск Кодексу з банкрутства

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про відтермінування запуску Кодексу з процедур банкрутства до 1 вересня 2020 року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на текст законопроекту 2131, опублікований на сайті ВР.

Автор законодавчої ініціативи - депутат від ОПЗЖ Микола Скорик.

Необхідність відстрочки він пояснює тим, що нібито положення Кодексу, який був прийнятий 18 жовтня 2018 року і набув чинності 21 квітня 2019 року, були сприйняті експертами та правовою спільнотою доволі неоднозначно і не всі з них отримали схвалення.

«Насамперед, це пов’язано з тим, що проект відповідного Кодексу від самого початку зазнав неабиякої критики Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, котре висловило досить велику низку зауважень та рекомендувало доопрацювати даний законопроект», - пише Скорик у пояснювальній записці до проекту.

За його словами, крім недоцільності самої кодифікації та неналежного рівня узагальнення та систематизації нормативного матеріалу, Управління зауважило на монополії арбітражного керуючого у справах про банкрутство в судах та його необмежених повноваженнях, що створює передумови для можливих зловживань та порушення прав та законних інтересів як боржників, так і кредиторів.

Крім того, пише нардеп, звучали заперечення про неузгодженість положень проекту щодо створення системи автоматизованого арешту коштів на підставі ухвал суддів з відповідними положеннями Закону України «Про доступ до судових рішень», про суттєве погіршення правового становище боржника цілим масивом норм, а також з приводу проведення процедури банкрутства до фізичної особи після її смерті.

«Головною метою проекту є відведення терміну задля детального перегляду, удосконалення та доопрацювання Кодексу України з процедур банкрутства у відповідності та з урахуванням зауважень, коментарів та пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України задля недопущення порушення норм Конституції та законів України, а також позицій Конституційного Суду України, а також задля запобігання будь-якому порушенню або ж обмеженню конституційних прав та свобод громадян, у тому числі боржників та фізичних осіб, визнаних банкротами», - зауважує Скорик.

Паралельно нардепи від «Слуги народу» Тарас Тарасенко і Олексій Мовчан подали до ВР альтернативний законопроект 2131-1. Він теж називається «Проект Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства».

Наразі текст цієї законодавчої ініціативи на сайті Ради відсутній.

Коментарі
Додати коментар