До новин

Суд зняв арешт з коштів ДТЕК у справі про борг перед "Енергоринком" на 845 млн грн

17 вересня, 2019
Борги
Суд зняв арешт з коштів ДТЕК у справі про борг перед "Енергоринком" на 845 млн грн

27 серпня Госпсуд Донецької області задовольнив скаргу ПрАТ «ДТЕК «ПЕМ - Енерговугілля» та зобов’язав приватного виконавця зняти арешт з коштів підприємства в банку ПУМБ, який був накладений у межах суми стягнення 930,5 млн грн (з урахуванням основної винагороди виконавця) постановою приватного виконавця від 09.08.2019 у виконавчому провадженні № 59769906.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

Таке рішення суд ухвалив з огляду на те, що відповідний банківський рахунок використовується в т.ч. виплат зарплат.

Як повідомлялося раніше, 13.06.2019 Госпсуд Донецької області частково задовольнив позов держпідприємства “Енергоринок” (в справі №905/361/19) та вирішив стягнути з ПрАТ “ДТЕК ПЕМ - Енерговугілля” 845,2 млн грн на підставі договору про купівлю-продаж електроенергії №4260/02 від 25.09.2007, за яким ДП “Енергоринок” зобов’язалося продавати, а вказана компанія Ріната Ахметова - купувати електроенергію.

У ході судового процесу ПрАТ «ДТЕК ПЕМ - Енерговугілля» зазначало, що основними його споживачами на території Донецької області є населення, шахти третьої групи, підприємства, що надають комунальні послуги населенню та підприємства, що фінансуються з державного бюджету.

Як зауважувалося, на 01.01.2019 заборгованість теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії перед ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» становила загалом 946,7 млн грн, “при цьому вона в повному обсязі підтверджена судовими рішеннями та пред`явлена на примусове виконання, однак державною виконавчою службою зупинені всі виконавчі провадження щодо стягнення заборгованості з підприємств - боржників, включених до Реєстру теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення” (цитата).

ДП “Енергоринок” у звітності наводило дані про заборгованість ПрАТ «ДТЕК «ПЕМ - Енерговугілля» на кінець 2018 року на суму 2,06 млрд грн.

До 01.07.2019 ДП «Енергоринок» виконувало функцію оптового постачальника електроенергії.

Із 1 липня в Україні запущена нова модель оптового ринку електроенергії, яка передбачає ліквідацію єдиного покупця і продавця електроенергії (ДП "Енергоринок"). При цьому введені двосторонні договори між виробниками та постачальниками/споживачами, біржі - ринок "на добу вперед" і внутрішньодобовий ринок, а також балансуючий ринок, на якому розраховується вартість небалансів (різниці між прогнозним і фактичним споживанням).

Відповідно до закону "Про ринок електричної енергії", ДП "Енергоринок" здійснює діяльність до повного погашення кредиторської та дебіторської заборгованості за електроенергію.

Коментарі
Додати коментар