До новин

Верховний суд назвав недоліки законопроекту Зеленського про судову реформу

18 вересня, 2019
Законодавство
Верховний суд назвав недоліки законопроекту Зеленського про судову реформу

Пленум Верховного Суду 16 вересня розглянув питання щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (реєстраційний № 1008 від 29 серпня 2019 року).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу ВС.

Пленум відзначив позитивні норми щодо урівняння суддів першої та апеляційної інстанцій в питанні оплати праці незалежно від проходження кваліфікаційного оцінювання. На думку суддів ВС, судді, які виконують одну й ту саму роботу, не можуть отримувати різну заробітну плату.

Водночас Пленум ВС дійшов висновку, що частина норм законопроекту № 1008 створює загрозу незалежності судової системи.

При цьому Пленум ВС вирішив звернутися до президента й Верховної Ради із проханням відтермінувати розгляд зазначеного законопроекту з метою його обговорення суддівською, експертною спільнотою, а також до міжнародних організацій – з проханням надати висновки щодо його відповідності європейським стандартам незалежності судової влади.

«Статистика свідчить, що Верховний Суд отримує щодня 360 справ. Це означає, що зміна складу Верховного Суду на цьому етапі послабить Верховний Суд з точки зору захисту прав громадян і забезпечення розгляду справ у розумні строки, а відповідно, позначиться й на авторитеті Верховного Суду. Тож рішення про скорочення кількості суддів ВС видається передчасним», – зауважила голова Верховного суду Валентина Данішевська.

Вона також повідомила, що наразі на розгляді ВС перебуває більш як 65 тис. справ.

«Незрозумілим залишається і те, яким чином зменшення кількості суддів ВС може вплинути на покращення стану правосуддя в Україні. Адже враховуючи ту кількість справ, що перебувають у провадженні Верховного Суду, нам знадобиться ще декілька років, аби вийти на нормальний режим роботи», – зазначила вона.

Крім того, Валентина Данішевська звернула увагу, що повторне проведення перевірки професійної компетентності та доброчесності суддів, які вже пройшли відповідні процедури, навряд чи є виправданим.

Пленум ВС також вирішив роз’яснити суспільству, що ухвалення Верховною Радою України законопроекту № 1008 матиме деякі негативні наслідки для доступу громадян до правосуддя.

Коментарі
Додати коментар