До новин

Суд заблокував стягнення "Енергоринком" 2,35 млрд грн боргу з ДТЕК Ахметова

19 вересня, 2019
Борги
Суд заблокував стягнення "Енергоринком" 2,35 млрд грн боргу з ДТЕК Ахметова

Госпсуд Донецької області 13 вересня частково задовольнив заяву АТ “ДТЕК Донецькі електромережі” про забезпечення позову до держпідприємства “Енергоринок” та зупинив дії державних та/або приватних виконавців щодо примусового виконання судових рішень 2015-2016 років у справах про примусове стягнення заборгованості з АТ “ДТЕК Донецькі електромережі” на користь ДП “Енергоринок”.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, згаданими судовими рішеннями було задоволено позови ДП “Енергоринок” про стягнення з АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» заборгованості на суму 2,35 млрд грн.

Як заявляло АТ “ДТЕК Донецькі електромережі”, невжиття заходів забезпечення позову “може призвести до безпідставного стягнення коштів, право на стягнення яких у ДП «Енергоринок» фактично виникло неправомірно, внаслідок незаконних дій самого відповідача, що призвели до штучного збільшення вартості купленої у вказаних вище періодах електроенергії, а відповідно і до стягнення з заявника заборгованості у надмірному розмірі” (цитата).

АТ “ДТЕК Донецькі електромережі” у своєму позові до ДП “Енергоринок” просить суд “відновити становище, яке існувало до порушення права”.

Позивач посилається на “неправомірну некомпенсацію відповідачем втрат від постачання електричної енергії пільговим категоріям споживачів за період листопад-грудень 2014 року та січень-березень 2015 року шляхом зменшення вартості електричної енергії, купованої за договором №4863/01 від 19.08.2008”.

Відповідно до судових матеріалів, АТ “ДТЕК Донецькі електромережі” посилається на постанову НКРЕКП №914 від 28.08.2018, в якій передбачалося компенсувати компанії суму недоотриманої компенсації втрат від постачання електричної енергії пільговим категоріям споживачів за період листопад - грудень 2014 року та січень - березень 2015 року у розмірі 713,7 млн грн шляхом врахування у вересні, жовтні та листопаді 2018 року при затвердженні сум дотаційних сертифікатів при розрахунку оптової ринкової ціни до остаточного врахування зазначеної суми.

Як зазначається, кошти, компенсовані АТ «ДТЕК Донецькі електромережі», мали бути спрямовані на погашення у 2018 році реструктуризованої заборгованості АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» перед ДП «Енергоринок» з наближенням платежів: “фактично НКРЕКП було зобов`язано ДП «Енергоринок» здійснити протягом зазначених трьох місяців 2018 року врахувати 713,68 млн. грн. (без ПДВ) дотаційних сертифікатів щодо визначення оптової ринкової ціни електроенергії, купованої АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» в ОРЕ протягом листопаду 2014 - березня 2015”.

Раніше ДП “Енергоринок” наводило дані, що на кінець 2018 року борг АТ “ДТЕК Донецькі електромережі” сягав 5,2 млрд грн.

Як повідомлялося, 27.08.2019 Госпсуд Донецької області задовольнив скаргу ПрАТ «ДТЕК «ПЕМ - Енерговугілля» та зобов’язав приватного виконавця зняти арешт з коштів підприємства в банку ПУМБ, який був накладений у межах суми стягнення 930,5 млн грн (з урахуванням основної винагороди виконавця) постановою приватного виконавця від 09.08.2019 у виконавчому провадженні № 59769906. Таке рішення суд ухвалив з огляду на те, що відповідний банківський рахунок використовується в т.ч. для виплат зарплат.

13.06.2019 Госпсуд Донецької області частково задовольнив позов держпідприємства “Енергоринок” (в справі №905/361/19) та вирішив стягнути з ПрАТ “ДТЕК ПЕМ - Енерговугілля” 845,2 млн грн на підставі договору про купівлю-продаж електроенергії №4260/02 від 25.09.2007, за яким ДП “Енергоринок” зобов’язалося продавати, а вказана компанія Ріната Ахметова - купувати електроенергію.

У ході судового процесу ПрАТ «ДТЕК ПЕМ - Енерговугілля» зазначало, що основними його споживачами на території Донецької області є населення, шахти третьої групи, підприємства, що надають комунальні послуги населенню та підприємства, що фінансуються з державного бюджету.

Як зауважувалося, на 01.01.2019 заборгованість теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії перед ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» становила загалом 946,7 млн грн, “при цьому вона в повному обсязі підтверджена судовими рішеннями та пред`явлена на примусове виконання, однак державною виконавчою службою зупинені всі виконавчі провадження щодо стягнення заборгованості з підприємств - боржників, включених до Реєстру теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення” (цитата).

ДП “Енергоринок” у звітності наводило дані про заборгованість ПрАТ «ДТЕК «ПЕМ - Енерговугілля» на кінець 2018 року на суму 2,06 млрд грн.

До 01.07.2019 ДП «Енергоринок» виконувало функцію оптового постачальника електроенергії.

Із 1 липня в Україні запущена нова модель оптового ринку електроенергії, яка передбачає ліквідацію єдиного покупця і продавця електроенергії (ДП "Енергоринок"). При цьому введені двосторонні договори між виробниками та постачальниками/споживачами, біржі - ринок "на добу вперед" і внутрішньодобовий ринок, а також балансуючий ринок, на якому розраховується вартість небалансів (різниці між прогнозним і фактичним споживанням).

Відповідно до закону "Про ринок електричної енергії", ДП "Енергоринок" здійснює діяльність до повного погашення кредиторської та дебіторської заборгованості за електроенергію.

Коментарі
Додати коментар