До новин

Верховний суд повернув Дельта Банку права вимоги до T.B. Fruit на $50 мільйонів

20 вересня, 2019
Борги
Верховний суд повернув Дельта Банку права вимоги до T.B. Fruit на $50 мільйонів

Верховний суд 12 вересня відмовився задовольнити касаційну скаргу ТОВ “Яблуневий Дар” та залишив без змін рішення судів нижчих інстанцій, якими було задоволено позов ліквідатора Дельта Банку та визнано недійсною заяву ТОВ "Яблуневий Дар" про припинення зобов`язань щодо сплати боргу перед Дельта Банком на 13,1 млн дол внаслідок зарахування зустрічних однорідних вимог (як зазначалося, ТОВ “Яблуневий Дар” отримало від CFSIT права вимоги до Дельта Банку за низкою акредитивів).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

“Встановивши, що, зобов`язання сторін за договором кредитної лінії від 21.01.2011 за № ВКЛ-2005469 та акредитивами підлягають виконанню у різних валютах - євро та доларах США, суди обох інстанцій дійшли правомірного висновку про те, що такі вимоги не можна вважати однорідними з огляду на те, що євро та долар США (хоч і є грошовими коштами) є різними валютами, які не є рівнозначними”, - констатував суд касаційної інстанції.

Як повідомлялося, аналогічного висновку Верховний Суд дійшов у справі №914/260/18 та повернув Дельта Банку права вимоги до ТОВ “Яблуневий Дар” на 34 млн євро.

У жовтні 2018 року Фонд гарантування публічно заявляв, що за місяць до визнання Дельта Банку неплатоспроможним група пов’язаних компаній ТОВ «Яблуневий Дар»/ТОВ «Танк Транс» вчинили більше десяти операцій із зарахування зустрічних вимог (т.зв. «схлопування») на загальну суму більше 100 млн євро.

Як зауважував ФГВФО, від судових рішень по відповідним спорам “залежить можливість повернення кредитних коштів на суму понад 6 млрд грн, що сприятиме задоволенню вимог кредиторів за рахунок продажу прав вимог за цими кредитами чи ж за рахунок ліквідного заставного майна”.

У липні-серпні 2018 року Фонд гарантування провів “голландські” аукціони з продажу прав вимоги Дельта Банку за низкою кредитних договорів з ТОВ “Танк Транс” і ТОВ “Яблуневий Дар” (пов’язані з групою T.B. Fruit Тараса Барщовського) на 6 млрд грн. Попри те, що ціна на актив знижувалася в 5 разів (до 1,2 млрд грн), покупців не знайшлося.

У заставі - в т.ч. товари в обороті (концентрат яблуневого соку у Львівській, Вінницькій та Хмельницькій областях); цехи розливу соків, з переробки ягід та фруктів, з виробництва плодово-ягідного пюре, консервів (Львівська область), обладнання з виробництва яблучного концентрату (Львівська область), земельні ділянки, транспорт тощо.

Згідно з судовими матеріалами, Дельта Банк передав як мінімум частину боргів ТОВ “Яблуневий Дар” і ТОВ “Танк Транс” у заставу для Ощадбанку та ДІУ (як забезпечення зобов’язань перед цими держструктурами).

Коментарі
Додати коментар