До новин

Держава має повернути Юркевичу $9 млн, втрачених у Кредитпромбанку – Міжнародний арбітраж

02 жовтня, 2019
Борги
Держава має повернути Юркевичу $9 млн, втрачених у Кредитпромбанку – Міжнародний арбітраж

16 вересня Київський апеляційний суд задовольнив заяву компанії «Сіті-Стейт Н.В.» (Сity-State N.V., Нідерланди) та надав дозвіл на виконання рішення Міжнародного центру по врегулюванню інвестиційних спорів від 26.07.2018 в справі №АRB/14/19 за позовом «Сіті-Стейт Н.В.», ТОВ «КУА «Практика», ТОВ «Кристалл-Інвест», ТОВ «Продіз» до держави Україна (в особі Мін’юсту) про стягнення 8,9 млн дол та нарахованих відсотків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, позивачі стверджували, що були позбавлені коштів, розміщених в “Кредитпромбанку” на підставі депозитного договору №0052 від 05.07.2010, “в результаті дій (бездіяльності) України”. Як зазначається, 01.05.2013 банк перестав виконувати взяті депозитні зобов’язання, а 02.03.2015 НБУ визнав Кредитпромбанк неплатоспроможним.

За даними держреєстру, кінцевими бенефіціарами ТОВ “КУА “Практика” і ТОВ “Кристалл-Інвест” є Анатолій Юркевич та його матір Ольга Юркевич.

А. Юркевич контролює групу Milkiland. Раніше повідомлялося про її борги перед західними банками (у т.ч. Raiffeisenbank, UniCredit) на десятки мільйонів доларів. Про свої вимоги в судовому порядку заявляв також Укргазбанк. Крім того, А. Юркевич мав конфлікт зі Сбербанком довкола ТРЦ “Магелан”, а з Укрексімбанком - по іншим девелоперським проектам.

При цьому НБУ пов’язував з А. Юркевичем збанкрутілий “Український професійний банк” (УПБ), а правоохоронці здійснювали досудове розслідування в кількох кримінальних провадженнях щодо сумнівних операцій УПБ.

Щодо історії відносин між Кредитпромбанком і структурами Юркевича.

Як повідомлялося, 2013 році М. Лагун отримав контроль над Кредитпромбанком (за 1 долар), водночас Дельта Банк надав фінустанові кредит для підтримки ліквідності.

Перед цим - після кризи 2008-2009 років - частина зобов’язань “Кредитпромбанку” (400 млн дол) перед зовнішніми кредиторами (в т.ч. Cargill, ЄБРР, Raiffeisen, Fortis, BNP Paribas, Commerzbank тощо) була конвертована в капітал. За даними НБУ, на 01.01.2013 через компанію Kalouma Holdings Ltd вони контролювали 47,78% акцій Кредитпромбанку. На вказану дату серед акціонерів Кредитпромбанку були також Homertron Trading (23,5%; кінцевий бенефіціар – Віктор Нусенкіс) та Fintest Holding (28,72%; пов’язували з сім’єю екс-генпрокурора Геннадія Васильєва): як вважалося, між двома останніми групами акціонерів був конфлікт, що ускладнювало можливість відновлення стабільної роботи банку.

Після придбання Кредитпромбанку М. Лагуном між ним і ТОВ «КУА «Практика» спалахнув конфлікт. КУА «Практика» подала позов про визнання недійсним депозитного договору, який діяв ще з часів, коли Кредитпромбанк був підконтрольний Kalouma Holdings Limited, Fintest Holding Limited та Homertron Trading Limited. Позивач у суді вимагав від банку повернення 217 млн грн, тоді як його новий власник фінустанови, як зазначалося, пропонував повернути лише 20% від суми вкладу.

23.09.2015 Госпсуд м. Києва лише частково задовольнив позов ТОВ «КУА «Практика» та розірвав депозитний договір, відмовившись однак задовольнити вимоги щодо стягнення коштів та звернення стягнення на майно. Суд вирішив, що задоволення кредиторських вимог ТОВ «КУА «Практика» до Кредитпромбанку може відбуватися лише в межах процедури ліквідації банку та в порядку, передбаченому Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (з червня-2015 Кредитпромбанк - на ліквідації).

Коментарі
Додати коментар