До новин

ФГВФО: Очікувані законодавчі новації унеможливлять припинення процедури ліквідації банку через суд

21 жовтня, 2019
Законодавство
ФГВФО: Очікувані законодавчі новації унеможливлять припинення процедури ліквідації банку через суд

Очікувані законодавчі новації в банківському секторі унеможливлять припинення процедури ліквідації банку-банкруту у разі визнання судом неправомірності рішень Національного банку України та Фонду гарантування вкладів про його неплатоспроможність та виведення з ринку.

На цьому наголосила заступник директора-розпорядника ФГВФО Ольга Білай, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Однією з важливих новацій, що сприятиме удосконаленню процедури виведення банку з ринку, є скорочення максимального строку перебування банку у статусі проблемного та ухвалення НБУ рішення про його неплатоспроможність зі 180 до 90 днів.

Білай розповіла. Що саме ця норма законодавства часто використовується колишніми власниками в судах з метою оскарження рішень про визнання банку неплатоспроможним та його ліквідацію.

Білай пояснила, колишні власники наполягають на тому, що НБУ завчасно ухвалив рішення про ліквідацію банку, не дочекавшись, доки сплине 180 днів. Втім, як свідчить досвід, 90 днів достатньо, щоб виявити, чи є наміри акціонерів щодо стабілізації проблемного банку декларативними. Коли ж реальні дії відсутні, то цей час гається впусту.

При цьому, оскаржуючи рішення, колишні власники унеможливлюють проведення заходів з ліквідації банку, зокрема, продаж його активів, а відтак, і розрахунок з кредиторами. Ольга Білай нагадала, що законодавством не передбачено механізми повернення банківської ліцензії банкам-банкрутам. Крім того, відсутня економічна доцільність повернення на ринок банку після початку процедури його ліквідації.

Також Ольга Білай розповіла, як удосконалення корпоративного управління банками дозволить захистити банківську систему від схемних операцій менеджменту, якими банкам завдаються збитки, та роль незалежних директорів у діяльності фінустанов.

Коментарі
Додати коментар