До новин

Суддя ВС з банкрутства назвав Топ-5 проблем Кодексу

22 жовтня, 2019
Законодавство
Суддя ВС з банкрутства назвав Топ-5 проблем Кодексу

Суддя-спікер Судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Сергій Жуков розповів, які проблеми містить Кодекс України з процедур банкрутства, що почав діяти 21 жовтня.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Судово-юридичну газету».

На думку експерта, проблеми Кодексу наступні:

1. Нечіткі критерії для відкриття провадження у справі про банкрутство юридичних осіб. Немає обмежень, які були раніше, водночас з’являється можливість зловживань для створення «штучних проваджень».

2. Нечіткі критерії відкриття проваджень у справі про неплатоспроможність фізособи (необхідне застосування всіх підстав ст. 115 КУПБ або однієї). Усі процедури щодо неплатоспроможності фізичних осіб є новими.

3. Усі спори за участю боржника розглядаються у межах справи про банкрутство ст. 7 КУПБ (можливі проблеми з передачею позовних проваджень та розглядом справ суддями, які не мають відповідної спеціалізації).

4. Не зрозуміло, як будуть призначатися судом розпорядники майна та оприлюднюватися відомості про справу про банкрутство (неплатоспроможність) до початку функціонування ЄСІТС (ця ситуація не врегульована).

5. Процедура банкрутства може відкриватися щодо будь-якої юридичної особи, окрім банків та казенних підприємств. Так, це можуть бути, наприклад, і бюджетні установи, і громадські організації, і політичні партії та інші юридичні особи.

Кодекс України з процедур банкрутства надає можливість скоротити та спростити процедуру банкрутства, що робить її менш зарегульованою, водночас це певний тест на зловживання своїми правами з боку учасників провадження у справі про банкрутство.

Коментарі
Додати коментар