До новин

109 підприємств продовжують працювати в зоні АТО

06 липня, 2015
Ліквідація
109 підприємств продовжують працювати в зоні АТО

На даний момент в зоні АТО Донбасі працюють 109 підприємств-великих платників податків із 700, що є в Україні.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на DT.ua.

При цьому, наприклад, у Луганській області в офісі великих платників тільки 28 компаній перестали сплачувати податки, інші платять справно, як і раніше платили.

Частина компаній перереєструвалася, частина — ні, але податки платять в українську держскарбницю і перші, і другі. Та й ті компанії, які перереєструвалися на підконтрольній уряду території, все одно продовжують працювати в зоні АТО, а блокада, яка нібито націлена на колабораціоністів, вдарить по всім без винятку підприємствам.

За даними Державної фіскальної служби, на 1 червня 2015-го понад 36 тис. підприємств Донецької області сплатили в казну понад 3,2 млрд грн. Близько 5,5 тис. з них зареєстровані на непідконтрольних уряду територіях — вони теж заплатили в казну майже мільярд гривень податків і зборів. Для порівняння, за даними Держказначейства, за п'ять місяців 2014 р. надходження в загальний і спеціальний фонди держбюджету з області були не набагато більше — 3,44 млрд грн, а за п'ять місяців спокійного 2013-го — 3,3 млрд.

Показники Луганської області гірше, оскільки втрати там катастрофічні, але тим не менше 18 тис. юр - і фізосіб поповнили держбюджет на 1 млрд грн, 124 млн з яких заплатили компанії, зареєстровані на контрольованих територіях.

Підприємства, які продовжують працювати в зоні АТО, але перереєструвалися в інших областях (а їх понад 4,5 тис.), з відомостей податкової випали. Їх внесок в загальний котел тепер враховується за місцем реєстрації, і для держави вони вже компанії Запоріжжя, Дніпропетровська і Києва. Але навіть без їх обліку на сьогодні в зоні проведення антитерорристической операції працює сотня великих підприємств.

«Чи ми готові принести сто з них у жертву? Наша економіка в змозі витримати ще й цей удар? Хтось вважав можливі втрати?» - пише журналіст.

Джерело у Луганській обласній адміністрації розповіло, що «інформація про податкових надходженнях суперечлива, частина платників зареєстрована в одному місці, частина в іншому, хто ніде не зареєстрований, при цьому, за нашою інформацією, продовжує діяльність. Отримати об'єктивні дані дуже складно».

«За нашими даними, в офісі великих платників області тільки 28 компаній перестали сплачувати податки, інші платять справно, як і раніше платили. Насправді підприємства самі не зацікавлені в несплаті податків. Більшість з них — експортоорієнтовані і для здійснення торговельної діяльності повинні отримати дозвіл Торгово-промислової палати України, яка неплатників податків такі документи не надає. Тому підприємства-експортери платять і будуть платити Україні», - говорить воно.

А Україна буде і далі робити вигляд, що в зоні АТО є тільки сепаратисти, які підлягають ізоляції та знищення.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Ахметов закриває свої автозаправки «Паралель» і магазини «Брусничка» в зоні АТО.

Коментарі
Додати коментар