До новин

Суди відмовилися "схлопнути" борг "Танк Транс" перед Дельта Банком на $9 млн

06 листопада, 2019
Борги
Суди відмовилися "схлопнути" борг "Танк Транс" перед Дельта Банком на $9 млн

Західний апеляційний госпсуд 1 жовтня відмовився задовольнити апеляційну скаргу ТОВ “Танк Транс” і залишив без змін рішення Госпсуду Львівської області від 26.06.2019 (в справі №914/261/18), яким було задоволено позов ліквідатора Дельта Банку та визнано недійсним односторонній правочин - заяву ТОВ “Танк Транс” від 09.02.2015 про часткове припинення зобов’язань перед Дельта Банком на 8,06 млн євро (9,09 млн дол) за договором кредитної лінії №ВКЛ-2005880 від 09.06.2011 і зобов’язань Дельта Банку перед ТОВ “Танк Транс” за акредитивами на вказану суму (це право вимоги ТОВ “Танк Транс” отримало від Cargill Financial Services International, Inc.) внаслідок зарахування зазначених зустрічних однорідних вимог.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на рішення суду.

Суди серед іншого вказали, що “оскільки у цій справі зобов`язання сторін за договорами кредитної лінії та акредитивами підлягають виконанню у різних валютах - євро та доларах США відповідно, такі вимоги не можна вважати однорідними з огляду на те, що євро та долар США (хоч і є грошовими коштами) є різними валютами, які згідно з умовами вказаних договорів не є рівнозначними”.

Нагадаємо, ТОВ “Танк Транс” (як і ТОВ “Яблуневий Дар”) входить у групу T.B. Fruit львівського бізнесмена Тараса Барщовського.

Нещодавно було прийнято рішення про “самоліквідацію” ТОВ “Танк Транс” (щоправда, за даними держреєстру, існує також ТОВ “Танк Транс Україна”, яке зареєстроване за тією ж юрадресою, що і ТОВ “Танк Транс”).

Із судових матеріалів випливає, що Дельта Банк передавав у заставу права вимоги до ТОВ “Танк Транс” для ДІУ та Ощадбанку.

Як повідомлялося, на 07.11.2019 запланований аукціон з продажу пулу кредитів неплатоспроможних банків, до якого серед іншого включені борги ТОВ "Танк Транс" і ТОВ "Яблуневий Дар".

За даними ФГВФО, в заставі по кредитам з відповідного пулу - в т.ч. потужності підприємства з виробництва плодово-ягідної продукції (23 об’єкти нерухомості – земельні ділянки та виробничі потужності загальною балансовою вартістю 343,7 млн грн; транспорт, у т.ч. вертоліт авіації загального призначення, загальною балансовою вартістю 9,2 млн грн; обладнання, товари в обороті та майнові права загальною балансовою вартістю 5,6 млрд грн).

У жовтні 2018 року Фонд гарантування публічно заявляв, що за місяць до визнання Дельта Банку неплатоспроможним група пов’язаних компаній ТОВ «Яблуневий Дар»/ТОВ «Танк Транс» вчинили більше десяти операцій із зарахування зустрічних вимог (т.зв. «схлопування») на загальну суму більше 100 млн євро.

Як зауважував ФГВФО, від судових рішень по відповідним спорам “залежить можливість повернення кредитних коштів на суму понад 6 млрд грн, що сприятиме задоволенню вимог кредиторів за рахунок продажу прав вимог за цими кредитами чи ж за рахунок ліквідного заставного майна”.

У липні-серпні 2018 року Фонд гарантування провів “голландські” аукціони з продажу прав вимоги Дельта Банку за низкою кредитних договорів з ТОВ “Танк Транс” і ТОВ “Яблуневий Дар” на 6 млрд грн. Попри те, що ціна на актив знижувалася в 5 разів (до 1,2 млрд грн), покупців не знайшлося.

Тоді зазначалося, що в заставі - в т.ч. товари в обороті (концентрат яблуневого соку у Львівській, Вінницькій та Хмельницькій областях); цехи розливу соків, з переробки ягід та фруктів, з виробництва плодово-ягідного пюре, консервів (Львівська область), обладнання з виробництва яблучного концентрату (Львівська область), земельні ділянки, транспорт тощо.

Коментарі
Додати коментар