До новин

Коломієць про звільнення арбітражних керуючих: Виглядає жорстко, але на те є причини

11 листопада, 2019
Новини
Коломієць про звільнення арбітражних керуючих: Виглядає жорстко, але на те є причини

Заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць вважає, що інколи процедура відбирання свідоцтва в арбітражного керуючого виглядає «занадто жорстко», але на те є «вагомі причини».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація в Україні із посиланням на інтерв’ю Коломієць для 24tv.ua.

Вона розповіла, як нещодавно головувала на засідання Дисциплінарної комісії, де було позбавлено свідоцтва арбітражного керуючого. «Навіть мені здалося, що це, мабуть, виглядає занадто жорстко. Проте для прийняття саме такого рішення були вагомі причини», - зазначила чиновниця.

За її словами, арбітражний керуючий під час перевірки має надати документи, щоб Комісія дослідила, наскільки він компетентно і експертно робить свою справу. Якщо людина не подає документи, минає кілька місяців, повторна перевірка і знову документи не подаються – до такого фахівця виникає багато питань.

«Де-факто Міністерство юстиції бачить, як арбітражний керуючий, у якого є не одне підприємство у процедурі банкрутства, жодним чином себе не проявляє. Вірогідніше за все, поки відбуваються засідання, і ми нічого не робимо, підприємство розпродується. Адже, якщо людина не показує документів, можна припустити – відбуваються якісь схеми. Як наслідок, арбітражний керуючий повністю ігнорує вимоги законодавства і свої обов'язки. Чи можна говорити, що його звільнили несправедливо? Ні!» - зауважила заступниця міністра.

Вона розповіла і про інший випадок: «Приходить арбітражний керуючий і не може відповісти на питання, які підприємства у нього перебувають у стані банкрутства. З високою долею вірогідності можна припустити – він номінально виконує свої функції. Це жахлива історія, яку я побачила, коли засідала у комісії».

При цьому Коломієць вважає, що є вихід з цієї ситуації, і це - Положення щодо перевірок арбітражних керуючих.

«Звісно, арбітражні керуючі не задоволені міністерством і починають розповідати про зловживання з нашого боку або корупційні схеми», - каже урядовець.

За її словами, оскільки Кодекс з процедур банкрутства вже вступив в дію, Мін’юст переробляє всю нормативну базу.

«Для мене не є проблемою сісти і вичитати цей Порядок та викреслити можливі корупційні складові. Особисто я не знаю про існування жодної кримінальної справи, яка б стосувалась таких речей», - зауважила Валерія Коломієць.

Коментарі
Додати коментар