До новин

Руслан Сидорович: Мене здивували слова пана Тарасенка

11 листопада, 2019
Законодавство
Руслан Сидорович: Мене здивували слова пана Тарасенка

Співавтор Кодексу з процедур банкрутства й член робочої групи при Мін'юсті Руслан Сидорович розкритикував рішення парламентського Комітету з питань економічного розвитку, яким Верховній Раді рекомендували ухвалити в першому читанні законопроекти №2276 і №2290.

Про це Руслан Сидорович заявив в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація в Україні» після засідання Комітету, яке відбулося в понеділок, 11 листопада.

Ініціаторами цих законопроектів стали нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» Микола Скорик та парламентарі від партії «Слуга народу» Володимир Ватрас, Олександр Аліксійчук і Тарас Тарасенко.

Законопроекти, зокрема, встановлюють, що для порушення провадження у справі про банкрутство потрібне судове рішення; запроваджують мораторій на банкрутство теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення, якщо в них є кредиторська заборгованість за спожиті енергоносії, а також відновлюють дію Закону України про банкрутство для процедур, які були порушені до вступу Кодексу в дію.

«Мене здивували слова пана Тарасенка (сказані на засіданні Комітету — ред.) про те, що законопроект №2276 узгодила робоча група. Це не так. Цей законопроект ми дійсно обговорювали, проте на засіданні більшість присутніх дійшли висновку, що: по-перше, недоцільно повертати наявність судового рішення для порушення провадження у справі про банкрутство; по-друге, домовилися про іншу конструкцію щодо порядку призначення арбітражних керуючих, поки не працює Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, зокрема пропонували залишити ту норму, яка діяла в порядку, визначеному законом», — зазначає пан Сидорович.

Законопроект №2290, додає він, узагалі порушує Конституцію. «По-перше, не можна реанімувати закон (про банкрутство — ред.), який уже втратив чинність. По-друге, Комітет взяв на себе відповідальність робити висновки про готовність чи неготовність підприємств паливно-енергетичного комплексу до опалювального періоду. Це дуже сміливо», — пояснює Руслан Сидорович.

Він сподівається, що до того, як законопроекти потраплять до сесійної зали, ініціатори з’ясують позицію не лише Міністерства юстиції, а й інших відомств. «Питання легкого доступу до процедур банкрутства є однією з основних позицій МВФ у структурному маяку. І зараз уряд намагається домовитися з Фондом про отримання чергового траншу, і я, все ж таки, сподіваюся, що буде знайдена збалансована позиція, яка не погіршить перемовини України ні з МВФ, ні з ЄСПЛ, ні з ПАРЄ», — резюмував Сидорович.

Нагадаємо, народний депутат Тарас Тарасенко раніше пропонував відтермінувати набуття чинності Кодексу з процедур банкрутства до 1 січня 2020 року, однак його законопроект відхилив Комітет з питань економічного розвитку. Схожий проект закону ініціював і депутат Скорик. Він пропонував відкласти старт роботи Кодексу до вересня 2020 року, однак цей документ Комітет також не підтримав.

«Якщо б Кодекс відтермінували до 1 січня 2020 року, ми б встигли внести ці зміни. Тепер все одно за цей час я хочу максимально швидко й відкрито їх напрацювати», — наголосив Тарасенко в коментарі нашому порталу.

Коментарі
Додати коментар