До новин

Ірландська компанія "поставила на паузу" угоду з викупу у італійців цементних заводів в Україні

03 жовтня, 2023
Законодавство
Ірландська компанія "поставила на паузу" угоду з викупу у італійців цементних заводів в Україні

Світовий виробник цементу з активами в Україні CRH підготував документи на купівлю заводів на Волині та Миколаївщині, але Антимонопольний комітет України не прийняв заяву.

Про це повідомив голова АМКУ Павло Кириленко.

До Комітету надходили заяви про надання дозволу на придбання компанією "CRH UKRAINE B.V." акцій ПрАТ "Дікергофф цемент Україна" та частки у статутному капіталі ТОВ "Дікергофф Україна".

CRH – ірландська компанія, що володіє в Україні заводами з виробництва цементу під брендом Cemark у Кам'янці-Подільському, Одесі та на Львівщині.

"Дікергофф цемент Україна" – дочірня компанія італійської Buzzi, яка досі не вийшла з російського ринку. В Україні вона володіє заводами "Волинь-цемент" у Здолбунові, "Південьцемент" на Миколаївщині, а також має активи у Києві, Одесі та Миколаєві.

За словами Кириленка, заява не відповідала вимогам Положення про концентрацію

та Положення про узгоджені дії і це перешкоджало їх розгляду комітетом. Відповідно, заяви повернули заявникам.

"Станом на сьогодні повторні заяви до Комітету не надходили", – заявив Кириленко.

Втім, за словами Кириленка, дослідження розпочате АМКУ з "власної ініціативи та не пов’язане із поданням вищезазначених заяв на концентрації та узгоджені дії".

"Це дослідження розпочали у 2020 році, зокрема, з метою визначення ринкового становища усіх учасників ринку цементу, що включає в себе оцінку ступеню конкуренції між ними.

Також дослідження передбачає аналіз дій учасників ринку цементу на предмет дотримання ними вимог законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема, в частині обґрунтованості формування вітчизняними виробниками цементу ціни реалізації одиниці товару на внутрішній ринок", – йдеться у коментарі.

У червні Buzzi повідомляв, що досяг згоди з CRH щодо продажу активів у Словаччині та Україні за 100 млн євро. Угода залежала від отримання необхідних дозволів регулюючих органів та очікувалась у 2024 році.

Коментарі
Додати коментар