До новин

У НБУ назвали олігархів, банки яких найбільше заборгували за кредитами

19 листопада, 2019
Борги
У НБУ назвали олігархів, банки яких найбільше заборгували за кредитами

Найбільшими боржниками за кредитами рефінансування, які видав Національний банк, є банки олігархів Олега Бахматюка та Дмира Фірташа.

Про це повідомляє пресслужба НБУ у Facebook.

Зазначається, що станом на початок листопада 2019 року загальний борг неплатоспроможних банків перед НБУ - близько 46 млрд грн з урахуванням відсотків.

Майже чверть цього боргу - заборгованість банків Бахматюка. 

"Його два банки: "ВіЕйБі Банк" та банк "Фінансова ініціатива" заборгували НБУ 10,6 млрд грн.

Заборгованість інших банків перед НБУ менша: банк "Надра" Дмитра Фірташа – 10,4 млрд грн; банк "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго – 6,7 млрд грн; "Дельта Банк" Миколи Лагуна – 5,8 млрд грн; "Імексбанк" Леоніда Клімова – 3,3 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Заборгованість Приватбанку за погашення, за яке поручився Ігор Коломойський, - 7,7 млрд грн.

"Але наголошуємо – це заборгованість виключно перед Національним банком. Загальна заборгованість деяких з цих осіб перед кредиторами та державою значно більша", - заявили в НБУ.

З метою стягнення боргів Нацбанк подає судові позови проти власників збанкрутілих банків.

Зокрема, проти Коломойського та його компаній подали більше 140 позовів, проти Бахматюка та його компаній - більше 50, проти Жеваго і його компаній - 30, проти Лагуна і його компаній - 10, проти Клімова і його компаній - 7.

"Однак більшість цих судових процесів тягнуться роками. Навіть якщо Національний банк отримує рішення на свою користь, ці особи всіляко перешкоджають виконанню рішення судів, а реалізація активів Державною виконавчою службою відбувається повільно", - зазначили у НБУ.

Коментарі
Додати коментар