До новин

В «Укренерго» не вистачає коштів для виплат по «зеленим» тарифам

22 листопада, 2019
Борги
В «Укренерго» не вистачає коштів для виплат по «зеленим» тарифам

«Укренерго» заявило, що йому не вистачає коштів, щоб виплатити у першій декаді листопада аванс ДП «Гарантований покупець» для компенсації його витрат по сплаті «зеленого тарифу».

Дефіцит складає більше 481 млн грн, розмір авансу — 821 млн грн, пише "БізнесЦензор".

Разом з тим, зауважується, що впродовж липня-жовтня 2019 року Укренерго здійснило всі необхідні платежі для компенсації витрат на «зелений» тариф «Гарантованого покупця».

Основною причиною нестачі коштів для компенсації «зеленого тарифу» в компанії називають нерівномірність та заборгованість по сплаті учасниками ринку послуги НЕК «Укренерго» з передачі електроенергії. Станом на 14 листопада 2019 року ця заборгованість складає більше 1,2 млрд грн, а рівень розрахунків — 90%.

"Таким чином, виплата коштів для «Гарантованого покупця» можлива лише за рахунок залишків на банківських рахунках Укренерго. Так, 14 листопада вони дорівнювали близько 780 млн грн, з яких компанії необхідно зарезервувати 530 млн грн для сплати податку на прибуток за підсумками дев’яти місяців 2019 року, який потрібно сплатити до 20 листопада 2019 року.

Враховуючи, що протягом 14-20 листопада Укренерго очікує надходження по сплаті послуг з передачі електроенергії в розмірі близько 100 млн грн, Укренерго 14 листопада 2019 року заплатило «Гарантованому покупцю 340 млн грн в рахунок авансу для сплати «зеленого» тарифу.

Треба зазначити, що окрім заборгованості учасників ринку по сплаті тарифу за передачу електроенергії, компанія протягом липня-листопада недоотримує кошти по сплаті за послуги передачі від низки підприємств, для яких з липня 2019 року дія тарифів на передачу, які встановлені на ІІ півріччя 2019 року, призупинена в судовому порядку. Їм нараховується платня за попереднім тарифом — 57,4 грн/МВт·год, який діяв в І півріччі 2019 року. Водночас у розрахунку тарифу на ІІ півріччя 2019 р. передбачалося, що вони будуть платити за вищими ставками: 347,14 грн/МВт·год в липні та 116,54 грн/МВт·год в серпні. В результаті загальне недоотримання коштів за липень-листопад через призупинення тарифів через суд становить 406,620 млн грн. Ці кошти можуть надійти в рахунок сплати тарифу на передачу лише після відповідного рішення судів.

По мірі надходження коштів від учасників ринку НЕК Укренерго буде направляти кошту на сплату рахунків «Гарантованого покупця» для компенсації витрат на сплату «зеленого» тарифу», - констатують в "Укренерго".

Коментарі
Додати коментар