До новин

Ліквідація банків стане неминучою: у ФГВФО розповіли про новий законопроєкт

05 грудня, 2019
Законодавство
Ліквідація банків стане неминучою: у ФГВФО розповіли про новий законопроєкт

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Віктор Новіков пролив світло на новий законопроєкт щодо виведення банків з ринку та розповів про проблему «зомбі-банків».

Про це повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні” із посиланням на його інтерв’ю для «Укрінформ».

Представник ФГВФО наголосив, що новий закон зробить ліквідацію банків-банкрутів невідворотною, навіть попри рішення суду.

Фонд гарантування приєднався до підготовки урядового законопроекту щодо банків. «Фонд залучений виключно до питань виведення неплатоспроможних банків з ринку». Націоналізовані банки – це «звичайні здорові банки» і вони перебувають поза компетенцією ФГВФО, ними займається  уряд та НБУ.

«Головна проблема Фонду – це зомбі-банки», які опинились за межами правового поля після судового оскарження визнання неплатоспроможними їх власниками . Найголовніше – включити такі фінустанови у законодавчу площину та вивести із сірої зони.

Законопроект заборонить зупиняти ліквідацію банку Фондом гарантування, навіть якщо суд стане на сторону власників і визнає незаконним рішення про неплатоспроможність фінустанови. «Законопроект має зробити невідворотною ліквідацію банків після визнання їх банкрутами». Якщо рішення НБУ і ФГВФО суд визнає неправомірним, це не змінить статус банку і ліквідація продовжиться. Власники банку у такому разі можуть розраховувати на компенсацію.

Законопроект скорочує час судових спорів між державою і колишніми акціонерами банків, подібні справи зможе розглядати одразу Верховний суд. Також пропонується зменшити час на оскарження рішень НБУ до 30 днів. Це прискорить розгляд справ.

У судах триває близько 20 процесів щодо оскарження екс-власниками дій НБУ та ФГВФО, також набули чинності 10 рішень про незаконність рішення НБУ визнати банк неплатоспроможним. Дії Фонду залежать від рішення Нацбанку, тому судові процеси фактично не торкаються посадовців ФГВФО.

Зараз, коли суди підтримують екс-власників банків, Фонд гарантування позбувається доступу до активів банку, які можна було б реалізувати, а кошти пустити на компенсацію вкладникам та кредиторам. «Головна задача – продовжити виведення банків-банкрутів з ринку, щоб посилити захист прав вкладників та кредиторів».

Як повідомлялось, в українському уряді розробляють законопроєкт, у якому нібито хочуть прописати пряму заборону повертати виведені з ринку шляхом націоналізації банки колишнім власникам. Таку вимогу Україні висунув Міжнародний валютний фонд.

Коментарі
Додати коментар