До новин

У Мін’юсті пояснили, чому Кодекс заважає “пиляти” підприємства

09 грудня, 2019
Законодавство
У Мін’юсті пояснили, чому Кодекс заважає “пиляти” підприємства

Заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць каже, що прописана в Кодексі з процедур банкрутства солідарна відповідальність сторін не дає розкрадати підприємства.

Про це вона розповіла в ефірі “Громадського радіо”, повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні”.

“Кодекс вводить новий принцип солідарної відповідальності, який зараз трошечки навіть деяких управлінців і власників налякав. Вони переживають, що якщо не повідомлять і не розпочнуть процедуру банкрутства, їх можуть притягнути до відповідальності, що вони, фактично, довели до неплатоспросможності.

Це дуже хороша ініціатива (солідарна відповідальність — ред.), тому що ми прекрасно розуміємо, що це унеможливлює існування певних злочинних економічних схем на самому початку. Тому що в чому проблема інституту банкрутства? Досить часто відбувається не намагання відновити платоспроможність, віддати людям заробітні платити, віддати борги іншим кредиторам, а просто приходять на підприємство і починають його ділити, вивозити, продавати. І навіть більше. Ми знаємо конкретні кейси, де, наприклад, ти бачиш, що підприємство працює, люди приходять на роботу, відбувається якась діяльність, але, при тому, воно перебуває в процесі банкрутства, ще й продає якісь активи за безцінь”, - каже Коломієць.

За її словами, на сьогодні всі продажі майна банкрутів переведено в систему «Прозоро».

“Суттєвих змін, які відкотять щось назад, ми робити не будемо. Зараз 2 законопроекти у ВР зареєстровані, і ми вже домовилися, що доопрацюємо їх перед другим читанням, для того, щоб, власне, зробити те, що хочуть Мін’юст і депутати для розвитку інституції, а не для того, щоб точково щось вирішити”, - розповідає чиновниця.

Коментарі
Додати коментар