До новин

Уряд розпорядився ліквідувати всі гральні заклади типу лотерей в Україні

23 грудня, 2019
Ліквідація
Уряд розпорядився ліквідувати всі гральні заклади типу лотерей в Україні

Кабінет міністрів на позачерговому засіданні ухвалив рішення про заборону розповсюдження грального бізнесу під виглядом державних лотерей.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на «Урядовий портал».

Уряд розпочав масову боротьбу з незаконним гральним бізнесом. Вночі вже закрили понад 150 закладів по всій Україні та вилучили обладнання на 46 млн грн, повідомляє Кабмін.

«В Україні працює лише три оператори державних лотерей. Однак це не заважає десяткам сотень закладів по всій країні здійснювати гральну діяльність, заборонену законом, прикриваючись лотереями. Як це працює? Ці заклади укладають з операторами держлотерей договори на розповсюдження. Прикриваються цими договорами, однак на території закладу встановлюють «гральні автомати», які заборонені законом. Ми ці схеми припиняємо», — сказав прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Тому уряд скасував в ліцензійних умовах можливість для операторів укладати договори на розповсюдження.

Гончарук дав доручення Нацполіції відсьогодні почати масову перевірку діяльності всіх операторів держлотерей на дотримання закону про заборону грального бізнесу, а ДФС організувати перевірки ліцензій всіх так званих «державних лотерей».

«Щодня величезна кількість людей страждає від існування цих гральних автоматів, це кожен день поламані сім’ї та долі людей. Ми хочемо захистити людей, які є залежними», — сказав він.

Нагадаємо, що 19 грудня Верховна Рада розглядала 9 законопроєктів по легалізації грального бізнесу. Заслухали урядовий проєкт № 2285 і депутатські проєкти 2285-1, 2285-2, 2285-3, 2285-4, 2285-5, 2285-6, 2285-7. Проект № 2285-д депутата Олександра Дубінського не змогли прийняти за основу (віддано 213 голосів при необхідних 226; у монобільшості 248 депутатів).

«Ми знаємо, хто за цим стоїть. Не хочете грати за прозорими правилами? Не хочете працювати цивілізовано і платити в бюджет? Що ж, давайте по-іншому. Відсьогодні негайно закриваємо всі гральні зали», - написав президент Володимир Зеленський про те, чому Рада провалила ухвалення закону про легалізацію грального бізнесу.

На виконання вказаного рішення уряду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков дав розпорядження Нацполіції до 16:00 20 грудня припинити діяльність всіх незаконних гральних закладів в Україні. Вночі поліція викрила та припинила діяльність 152 незаконних об'єктів грального бізнесу.

Служба безпеки заблокувала нелегальний гральний бізнес у шести регіонах України. Оперативники СБУ викрили 43 гральні заклади у Києві, Дніпрі, Львові, Одесі, Харкові та Запоріжжі.

Під час спецоперації, яка була проведена на виконання доручення президента, вилучили майже 1 млн грн готівки, отриманої від нелегального бізнесу. Оперативники СБУ встановили, де саме функціонують підпільні казино та гральні заклади, які «кришують» правоохоронці. Відбулося 57 обшуків за адресами розташування закладів.

Оператор державних лотерей «М.С.Л.» підтримує ініціативу Кабінету міністрів внести необхідні зміни у нормативно-правові акти для унеможливлення незаконному гральному бізнесу працювати під назвою «лотереї». Але при цьому «М.С.Л.» занепокоєний, що обраний урядом спосіб боротьби навряд чи здатен допомогти у вирішенні питання боротьби з нелегальним бізнесом.

«Нелегальний бізнес не має ніяких ліцензій, не виконує ніяких ліцензійних умов і не має ніяких електронних систем прийняття ставок, у частині яких уряд скасував ліцензійні умови. Очевидно, що для ефективної боротьби з тіньовим ринком необхідні комплексні заходи, які були б ефективними та вживались своєчасно державними органами в межах їх повноважень. Вважаємо, що для остаточного подолання псевдо-лотерей та повноцінного виконання чинного законодавства, Мінфіну необхідно розробити та впровадити нові ліцензійній умови для операторів державних лотерей. У ліцензійні умови необхідно внести всі необхідні положення, які приберуть будь-яку можливість використовувати лотереї для розповсюдження незаконних азартних ігор», - наголошують в компанії.

«М.С.Л.» звертає увагу, що оператори державних лотерей у своїй роботі керуються законом «Про державні лотереї в Україні» 2012 року. Частково скасований наказ Держкомпідприєництва 2002 року не застосовується до моменту приведення його у відповідність до закону.

Коментарі
Додати коментар