До новин

Рада попередньо схвалила зміни до Конституції щодо скасування адвокатської монополії

15 січня, 2020
Законодавство
Рада попередньо схвалила зміни до Конституції щодо скасування адвокатської монополії

Верховна Рада попередньо схвалила законопроект про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Відповідний законопроект №1013 на засіданні у вівторок підтримали 295 народних депутатів.

За словами представника президента в Конституційному суді Федора Веніславського, "цей законопроект спрямований на розширення можливостей людини отримати спеціальну юридичну допомогу за своїм власним вибором і не бути обмеженим у виборі цієї допомоги".

На думку Веніславського, будь-які обмеження у виборі адвоката є негативними.

Як повідомлялося, ВР на засіданні 3 вересня 2019 року направила до Конституційного суду сім законопроектів про внесення змін до Конституції України: №1013 про скасування адвокатської монополії, №1014 про повноваження президента створювати регуляторні органи, призначати та звільняти директорів НАБУ і ДБР, №1015 про законодавчу ініціативу народу, №1016 про парламентських уповноважених у різних сферах, №1017 про зменшення кількості нардепів до 300 і закріплення пропорційної виборчої системи, №1027 про позбавлення нардепів повноважень за неперсональне голосування і прогули та №1028 про право парламенту створювати консультативні та дорадчі органи.

1 листопада КС надав висновок щодо законопроекту №1013 і визнав його відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (ухвалити в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього на наступній черговій сесії ВР може розглядати його для прийняття в цілому. Для цього знадобиться щонайменше 300 голосів парламентаріїв. Таку процедуру встановлює Конституція України.

Ініціатор законопроекту - президент України Володимир Зеленський - пропонує парламенту скасувати норми про те, що виключно адвокат представляє інтереси громадянина в суді.

Пропонується прибрати зі статті 1312 абзац про випадки, для яких можуть бути винятки, - коли це стосується трудових спорів, спорів щодо захисту соціальних прав, щодо виборів і референдумів, а також представництва малолітніх або неповнолітніх осіб.

Водночас законопроект пропонує вилучити з перехідних положень Конституції підпункти, в яких містяться дати введення в дію положень Основного закону про те, що лише адвокати можуть представляти інтереси громадян у судах.

Положення, які президент пропонує змінити, були закріплені в Конституції в рамках реформи правосуддя від 2016 року.

Передбачається, що закон набуде чинності від дня публікації.

Коментарі
Додати коментар