До новин

Верховний суд заблокував НБУ стягнення боргу ПриватБанку з компанії Коломойського

23 січня, 2020
Борги
Верховний суд заблокував НБУ стягнення боргу ПриватБанку з компанії Коломойського

Верховний Суд 22 січня відхилив касаційну скаргу Національного банку на рішення судів попередніх інстанцій про відмову стягнення іпотеки з компанії «Гаджибей», пов’язаної з ексвласником ПриватБанку Ігорем Коломойським.

Про це повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні” із посиланням на сайт НБУ.

Згідно з повідомленням центробанку, компанія у жовтні 2014 року надала НБУ в заставу дві земельні ділянки в Одеській області в якості забезпечення за кредитом рефінансування, що надавався ПриватБанку до його націоналізації.

Але оскільки ТОВ «Гаджибей» не виконало взятих на себе зобов’язань майнового поручителя ПриватБанку, регулятор звернувся до Господарського суду Одещини.

26 жовтня 2018 року суд першої інстанції, а 22 жовтня 2019 року апеляційний суд відхилили позовні вимоги Нацбанку. Суди обґрунтували свою позицію тим, що НБУ повинен був здійснювати стягнення застави з ТОВ «Гаджибей» лише у випадку неможливості списання коштів з банківських рахунків ПриватБанку.

Регулятор зазначає, що за законом Національний банк наділений правом як списувати кошти з рахунків банків-боржників, так і звертати стягнення на заставлене майно з фінансових та майнових поручителів.

«Ми не погоджуємося з рішенням Верховного Суду та переконані, що воно суперечить нормам чинного законодавства. Таке рішення створює ризик, коли ексвласники ПриватБанку зможуть уникнути відповідальності за невиконання взятих на себе зобов’язань», - наголосив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Нагадаємо, що заборгованість ПриватБанку за кредитами рефінансування складає близько 7,6 млрд грн. У 2018 році Нацбанк подав 148 позовів проти колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського (фінансового поручителя) та пов’язаних із ним 32 компаній - майнових поручителів.

За цими позовами суди вже ухвалили 24 рішення на користь НБУ про звернення стягнення на предмети іпотеки на загальну суму 1,36 млрд грн. 18 рішень набрали чинності, за якими виконавчі документи були надіслані до органів Державної виконавчої служби для примусового виконання.

Коментарі
Додати коментар