До новин

Компанії Васадзе судяться між собою через борги

24 січня, 2020
Борги
Компанії Васадзе судяться між собою через борги

16 січня Госпсуд м. Києва задовольнив позов ПрАТ “Запорізький автомобілебудівний завод” до ТОВ “Фалькон-Авто” (обидві компанії належать Таріелу Васадзе) в справі №910/16963/19 та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 17,8 млн грн заборгованості.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, фінкомпанія «Юніверсум Фінанс» (в якої теж простежувався зв’язок з Т. Васадзе, однак у бізнесмена це заперечували) викупила в ОТП Банку права вимоги до «Запорізького автомобілебудівного заводу» і «Фалькон-Авто» на 355,9 млн грн. Після цього фінкомпанія «Юніверсум Фінанс» підписала угоду з вказаними позичальниками, в якій було зафіксовано, що весь борг вважається заборгованістю «Фалькон-Авто». Водночас “Запорізький автомобілебудівний завод” частковою погасив зобов’язання «Фалькон-Авто» перед «Юніверсум Фінанс» - на 17,8 млн грн.

Цю суму «Фалькон-Авто» мало повернути «Запорізькому автомобілебудівному заводу» у строк до 30.09.2019, але не зробило цього. «Фалькон-Авто» в ході судового процесу не заперечувало факт наявності заборгованості.

Як повідомлялося, ОТП Банк відступив права вимоги до ПрАТ "Запорізький автомобілебудівний завод" на 357 млн грн для ТОВ "Фінансова компанія "Юніверсум фінанс" за 117,5 млн грн.

У 2017 році вказане ТОВ "Фінансова компанія "Юніверсум фінанс" викупило у ФГВФО мільярдний борг ЗАЗ перед Дельта Банком за 244 млн грн.

У грудні 2018 року Госпсуд Запорізької області відкрив провадження в справі №908/2500/18 про банкрутство ПрАТ "Запорізький автомобілебудівний завод".

21.01.2019 суд затвердив реєстр вимог кредиторів та визнав конкурсними кредиторами підприємства в т.ч. такі структури:

- ТОВ "Фінансова компанія "Юніверсум фінанс" - 2,47 млрд грн (4 черга);

- ПрАТ "Українська автомобільна корпорація" - 369,4 млн грн (4 черга);

- ТОВ "Фалькон-Авто" - 36,8 млн грн (4 черга);

- ПрАТ "Автокапітал" - 21,8 млн грн (4 черга);

- ТОВ "Фінансова компанія "АМБЕР" - 3,16 млн грн (4 черга задоволення);

- "Благодійний фонд Віталія Хомутинніка "Відродження" - 1,2 млн грн (4 черга).

Згідно з судовою ухвалою, в числі вимог, забезпечених заставою майна боржника, були вимоги Укрексімбанку (770,1 млн грн), ОТП Банку (356,8 млн грн), кіпрської компанії “Міросена ЛТД” (659,9 млн грн).

Раніше корпорація “УкрАВТО” Таріела Васадзе, в яку входить компанія-боржник, також заявляла, що Промінвестбанк списав їй борг на 1,4 млрд грн.

01.07.2019 суд за клопотанням керуючого санацією ПрАТ "Запорізький автомобілебудівний завод" вніс зміни до реєстру вимог кредиторів боржника в частині забезпечених вимог Укрексімбанку в розмірі 770,15 млн грн шляхом їх зменшення на суму 139,7 млн грн - до 630,5 млн грн (як таких, що не забезпечені заставою майна боржника) та змінив черговість їх задоволення, перенісши ці вимоги із забезпечених вимог в четверту чергу.

Таке рішення було прийняте судом, з огляду на те, що 20.06.2019 держбанку були перераховані кошти, отримані від продажу майна боржника, що було предметом забезпечення за іпотечним договором і договорами застави.

Згідно з судовими матеріалами, відповідний аукціон відбувся 19.06.2019, на ньому були два учасники, а переможцем (з пропозицією 168,1 млн грн, в т.ч. ПДВ) стало ТОВ “ЗАЗ Індастріз”, кінцевий бенефіціар якого - Таріел Васадзе, який контролює і "Запорізький автомобілебудівний завод".

“Кристалбанк” (серед акціонерів - Марина Ленінг - дружина екс-в.о. міністра економіки та екс-заступника міністра фінансів Вадима Копилова) у системі розкриття інформації НКЦПФР повідомляв, що 12.06.2019 його наглядова рада прийняла рішення про надання згоди на вчинення значного правочину та укладання з ПрАТ "Запорізький автомобілебудівний завод" договорів купівлі-продажу майна, а саме об`єктів нежитлової нерухомості загальною площею 142,2 тис кв м, обладнання та устаткування за загальною ціною придбання не вище 167,7 млн грн.

Йшлося про активи за адресами м. Запоріжжя, проспект Соборний (проспект Леніна), 8; м. Запоріжжя, вулиця Чубанова, 5; Запорізька область, м. Мелітополь, вул. О. Невського, 36; м. Мелітополь , Каховське шосе, 17.

05.12.2019 Верховний Суд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Укрексімбанку та залишив без змін ухвалу Госпсуду Запорізької області від 17.07.2019 і постанову Центрального апеляційного госпсуду від 30.09.2019, якими було затверджено мирову угоду ПрАТ "Запорізький автомобілебудівний завод" (ЗАЗ) з кредиторами та закрито провадження в справі №908/2500/18 про банкрутство ЗАЗ.

Згідно з судовими матеріалами, Укрексімбанк у своїй скарзі називав передчасною та поспішною пропозицію щодо укладення мирової угоди. За оцінками держбанку, ця угода “не містить розрахунків та економічного обґрунтування, відповідно до яких кредитори мали б змогу зробити висновок щодо можливості погашення боржником саме вказаного в мировій угоді відсотку боргу кредиторів та не містить достатнього обґрунтування щодо необхідності прощення позичальнику решти боргу кредиторів”.

На думку Укрексімбанку, мирова угода “ніяким чином не направлена на оздоровлення фінансово-господарського становища ПрАТ "ЗАЗ" та спрямована виключно на ухилення боржника від погашення кредиторських вимог”. Крім того, держбанк вважає, що мирова угода була розглянута неповноважним складом комітету кредиторів, оскільки не було враховано зміну статусу Укрексімбанку (який перестав бути заставним кредитором і став конкурсним кредитором).

Верховний Суд не погодився за аргументами Укрексімбанку, висловивши думку, що “судами попередніх інстанцій надана належна оцінка аналізам фінансово-господарської діяльності ПрАТ "ЗАЗ", з яких вбачається, що причини виникнення неплатоспроможності заводу носять не внутрішній, а зовнішній характер”.

Коментарі
Додати коментар