До новин

Олександр Банчук: Суд присяжних – це можливість для громадян бути причетними до правосуддя

03 лютого, 2020
Законодавство
Олександр Банчук: Суд присяжних – це можливість для громадян бути причетними до правосуддя

В Україні потрібно запустити повноцінний суд присяжних, який відповідає світовим стандартам. Це дозволить знизити навантаження на суддів, зробити розгляд справ більш ефективними, залучити громадян до здійснення справедливого правосуддя.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на інтерв’ю заступника міністра юстиції Олександра Банчука для «UA-Times».

Розповідаючи про особливості запуску  судів присяжних, Банчук повідомив, що відповідно до законопроєкту, розробленому Мін’юстом, список кандидатів у присяжні буде формуватися на підставі списків з Державного реєстру виборців.

«Люди будуть отримувати судові повістки з пропозицією стати присяжним. Якщо людина не зможе з якихось причин приймати участь у суді, вона може відмовитися. Приклади відмов можуть буті різні: наявність малої дитини, умови роботи, неготовність виконувати функції присяжного та інше», – пояснив заступник міністра.

Список кандидатів у присяжні формується територіальним управлінням Державної судової адміністрації шляхом випадкового вибору. Для цього працює електронна система. За новим законопроектом, всього для формування складу суду присяжних потрібно обрати сім присяжних та двох запасних присяжних.

Банчук повідомив, що законопроектом передбачається залучення суду присяжних до розгляду особливо тяжких злочинів, зокрема, насильницьких: «Ми почнемо з довічного позбавлення волі. Зараз є порівняно невелика кількість таких справ. Наразі розглядається щороку біля п’ятидесяти проваджень по всій Україні. Такі справи будуть розглядати суди присяжних».

З 2022 року будуть розглядатися ті справи, які передбачають позбавлення волі на строк більше десяти років, переважно пов’язані з насильством. Водночас обвинувачений має право відмовитися від цього суду.

«Законопроєкт дає громадянам нові повноваження – будьте присяжними у конкретній справі та станьте причетними до правосуддя, якщо ви вважаєте, що воно відбувається несправедливо», – підсумував Олександр Банчук.

Коментарі
Додати коментар