До новин

Фінкомітет ВР не узгодив з МВФ оновлений законопроект про банки-банкрути

07 лютого, 2020
Законодавство
Фінкомітет ВР не узгодив з МВФ оновлений законопроект про банки-банкрути

Фінансовий комітет Верховної Ради змінив урядовий законопроект №2571 про заборону повертати виведені з ринку банки екс-власникам, але оновлений текст не погодив Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Про це Liga.net повідомили співрозмовники в фінкомітеті ВР та Нацбанку, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Документ планували поставити на голосування 6 лютого перед розглядом законопроекту про ринок землі.

Як зазначається, із законопроекту №2571-д, запропонованого комітетом, зникли, зокрема, норми про те, що для отримання компенсації екс-власниками їх реальні збитки повинен підтвердити міжнародний аудитор, а справи банків, що лопнули, - розглядатися тільки у Верховному Суді.

Норму про компенсацію змінили: у разі, якщо екс-бенефіціари банкрута доводять у суді неправомірність рішень НБУ про виведення з ринку або націоналізації, у них є півроку, щоб домовитися з Кабміном про відшкодування шкоди. Якщо сторони не дійдуть згоди, суму компенсації повинен визначити український суд.

Проти першої версії №2571 виступає особисто глава комітету Данило Гетманцев. Він пояснив, що частина положень законопроекту підсилюють Нацбанк і потенційно порушують Конституцію.

За словами Гетманцева, комітет постарається визначитися з новою редакцією проекту до наступного пленарного тижня - 17-21 лютого. Це означає, що МВФ не затвердить нову кредитну програму для України в лютому, як очікувалося.

На днях президент Володимир Зеленський підтримав прийняття "антиколомойського" законопроекту №2571.

Ухвалення законопроекту №2571 є останнім невиконаним prior action (умовою) для нової програми співпраці з МВФ. Кабмін вніс його в Раду в грудні 2019-го.

Коментарі
Додати коментар