До новин

Регулятор закликає банки вже зараз починати реструктуризацію боргів позичальників

18 березня, 2020
Борги
Регулятор закликає банки вже зараз починати реструктуризацію боргів позичальників

Перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова під час брифінгу заявила, що регулятор готовий до пом’якшення регулятивних вимог до банків – «це стосується як дотримання нормативів ліквідності, так і вимог до нормативів капіталу».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Разом з тим, за її словами, НБУ рекомендує банкам вже сьогодні починати перемовини з позичальниками щодо реструктуризації кредитної заборгованості.

«Не треба чекати, коли фінансовий стан клієнтів погіршиться. Треба цю роботу розпочинати вже сьогодні. Ми закликаємо банки не робити кроки, які погіршили б кредитні умови для клієнтів. Тому закликаю і клієнтів - звертайтеся в банки заздалегідь. Ви знову ж таки можете це робити дистанційно. Ми будемо обговорювати з банками і напрацюємо стандартні рекомендації щодо реструктуризації кредитної заборгованості, щоб зберегти бізнес - великий, малий, середній - і для того, щоб зменшити навантаження на домогосподарства. Ми вже рекомендуємо банкам надавати кредити на поповнення обігових коштів. Ми бачимо, що кредити, які надані після 2014 року - це кредити нормальним працюючим компаніям, які надані за нормальними принципами і практиками. Те, що ми зараз бачимо, не пов`язано зі станом банківської системи або якимись передбачуваними дефолтами в окремих галузях. Завдання банківської системи - застосувати всі заходи для реструктуризації, для зменшення боргового навантаження на цей період для клієнтів, щоб вони могли відновитися після всіх цих надзвичайних заходів і продовжити свою роботу. Таких дефолтів, таких NPL, які ми спостерігали в минулу кризу, ми не очікуємо», - зауважила Рожкова.

Коментарі
Додати коментар