До новин

У Зеленського розраховують взяти в борг у МВФ значно більше, ніж планувалося до епідемії

24 березня, 2020
Борги
У Зеленського розраховують взяти в борг у МВФ значно більше, ніж планувалося до епідемії

В Офісі президента оцінюють додаткові витрати на боротьбу з коронавірусом в 3,5-4 млрд доларів та розраховують збільшити фінансування від МВФ майже удвічі.

Про це заявила заступниця голови ОП Юлія Ковалів в ході онлайн-дискусії, яку організовала Європейська бізнес асоціація, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

"Тільки на боротьбу з коронавірусом ми вже чекаємо додаткову потребу у розмірі близько 3,5-4 млрд доларів. Це ті розрахунки, які ми обговорюємо, в тому числі з МВФ. Йдеться і про закупівлю засобів захисту, про фінансування медицини, про додаткову оплату лікарям", - уточнила Ковалів.

За її словами, наразі розробляється новий пакет законопроєктів про підтримку бізнесу у період боротьби з пандемією.

"Перш за все це буде стосуватися змін до Трудового кодексу і трудових відносин, щоб легалізувати і віддалене місце роботи, і індивідуальний графік роботи - все ті питання, з якими до нас надходять онлайн-звернення від бізнесу", - зазначила чиновниця.

Також вона розповіла, що розглядається можливість часткової компенсації та більш гнучкого регулювання лікарняних і простоїв.

"Держава буде готове взяти на себе частину цих витрат на фонд зарплати і розділити ці витрати", - заявила Ковалів і зізналася, що ухвалений парламентом пакет законів про підтримку бізнесу обійдеться держбюджету у 10 млрд грн.

Крім цього, Ковалів підкреслила, що Мінфін розробляє зміни до держбюджету на 2020 рік, у якому має бути передбачене скорочення витрат на 1,7 млрд доларів.

За її словами, ухвалений минулого тижня пакет законів про підтримку бізнесу обійдеться держбюджету в 10 млрд грн.

Нагадаємо, Україна може отримати від Міжнародного валютного фонду збільшене фінансування до 10 мільярдів доларів, яке буде включати в себе 5,5 мільярдів доларів по трирічній програмі та 4,5 мільярди допомоги для подолання коронавірусу.

Президент Володимир Зеленський обговорив із директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою збільшення суми підтримки України з боку Фонду у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Міжнародний валютний фонд готовий мобілізувати кредитний потенціал на 1 трильйон доларів для допомоги країнам в боротьбі з коронавірусом.

Коментарі
Додати коментар