До новин

ДП «Гарантований покупець» оцінює свій борг перед «зеленою» генерацією на 12 мільярдів

06 травня, 2020
Борги
ДП «Гарантований покупець» оцінює свій борг перед «зеленою» генерацією на 12 мільярдів

Борг держпідприємства "Гарантований покупець" (єдиний покупець "зеленої" електроенергії в Україні) перед виробникам електроенергії з відновлювальних джерел становить понад 12 млрд грн.

Про це розповів директор держкомпанії Костянтин Петриковець на круглому столі, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Liga.net.

«На сьогодні підприємство з урахуванням авансових платежів за 20 днів квітня заборгувало виробникам відновлюваних джерел 12,1 млрд грн. Заборгованість за лютий - 68 млн грн (рівень розрахунку 98%), за березень - 3,8 млрд грн (рівень розрахунку 11%) і за 20 днів квітня - 3,3 млрд грн (рівень розрахунку лише 7%)», - сказав Петриковець.

Він додав, що «Гарантований покупець» також заборгував 4,8 млрд грн «Енергоатому» і 166 млн грн Укргідроенерго. При цьому борг «Укренерго» перед ДП, за його словами, перевищив 17,1 млрд грн.

«Цей ефект призвів до того, що Енергоатом обмежує відпуск електроенергії нашому підприємству. У лютому обмеження становили 25% від того, який повинен був бути рівень поставки, а в березні і квітні - 40%. Такий же обсяг очікується і в травні», - зазначив директор «Гарантованого покупця».

За даними НКРЕКП, «зелена» енергетика, виробляючи 8% електроенергії, забирає 26% всього грошового обороту на ринку.

В кінці квітня т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславец заявила, що Кабмін планує зупинити будівництво нових сонячних і вітроелектростанцій. Також в міністерстві мають намір знизити "зелений" тариф.

У квітні найбільший інвестор в ВДЕ - енергохолдинг ДТЕК - заявляв, що держава заборгувал йому по "зеленому" тарифу понад 1 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар