До новин

Мін’юст знайшов колізії у Законі про судовий збір і намагається їх усунути

20 травня, 2020
Законодавство
Мін’юст знайшов колізії у Законі про судовий збір і намагається їх усунути

Міністерство юстиції України розробило проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів» і планує передати його на розгляд парламенту.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на sud.ua.

Законопроектом пропонуються зміни до численних нормативних актів, які регулюють не тільки виконання судових рішень, але і порядок судового розгляду. У тому числі — сплату судового збору.

Зокрема, із статті 4 Закону України «Про судовий збір» пропонується прибрати обов’язок сплачувати судовий збір за подання до адміністративного суду заяви про зміну чи встановлення способу, порядку і строку виконання судового рішення.

Так ініціативу Мін’юст пояснює тим, що положення Закону України «Про судовий збір» щодо сплати судового збору за подання заяви про зміну чи встановлення способу, порядку і строку виконання судового рішення не узгоджуються між собою.

Зокрема, відповідно до пункту 3 частини другої статті 3 Закону України  «Про судовий збір» судовий збір не справляється за подання заяви про зміну чи встановлення способу, порядку і строку виконання судового рішення.

Проте, пунктом 6 частини третьої статті 4 Закону України «Про судовий збір» за те ж саме сплачується судовий збір у розмірі 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За рішеннями про стягнення судового збору, про накладення штрафу (як засобу процесуального примусу) стягувачем залишиться Державна судова адміністрація України.

За рахунок судового збору та тих коштів служби судової охорони, що фактично не були нею використані в 2019 році частково вирішувалася проблема з фінансуванням судів.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович стверджує, що раніше ставки судового збору були обраховані таким чином, що КАС мав можливість утримувати себе сам за рахунок спеціального фонду. Ці ставки були погоджені з Міжнародним валютним фондом. Проте, якщо вони будуть зменшені, це потягне за собою зменшення спеціального фонду, що вплине на фінансування судової установи.

Крім того, в Раду внесли законопроект, який звільняє від сплати судового збору при оскарженні постанов про адміністративні правопорушення.

Коментарі
Додати коментар