До новин

Голова підкомітету з прав людини вказав на недолік проєкту змін до КзПБ

21 травня, 2020
Законодавство
Голова підкомітету з прав людини вказав на недолік проєкту змін до КзПБ

Голова підкомітету ВР з прав людини Тарас Тарасенко вважає, що непродумане внесення змін у Кодекс з процедур банкрутства законопроєктом 3322 може розбалансувати усю систему.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на пост Тарасенка у Facebook.

«Через коронавірусну хворобу багато сфер життя зазнали змін. Особливо карантин торкнувся процедур банкрутства в Україні. У зв’язку з цим з'явився законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства…» (№3322). У ньому містяться ряд пропозицій на обмеження дій кодексу під час дії карантину, проте їхнє непродумане введення може розбалансувати усю систему», - зауважує депутат.

Він розуміє бажання авторів проєкту ввести заборону на відкриття справ про банкрутство з ініціативи кредиторів, оскільки в умовах карантину вимушено простоюють тисячі підприємств. Однак Тарасенко проти того, щоб замість розробки гнучкої системи фільтрів та механізмів, які би стимулювали боржників та кредиторів домовлятися в досудовому порядку, законом просто заборонили кредиторам ініціювати справи про банкрутство.

Також голова підкомітету не згоден, що арбітражному керуючому хочуть надати “індульгенцію” в час дії карантину, за якою він не несе відповідальності за майно боржника та може ігнорувати проведення інвентаризації чи розгляду грошових вимог кредиторів, а боржнику дати можливість використати час карантину в корисливих цілях та оголосити “раптово” банкрутство, вивівши чи продавши перед цим усі цінні активи.

«Оптимальним рішенням у цій ситуації може стати встановлення тимчасових фільтрів на відкриття справ про банкрутство з обох сторін. Такими фільтрами можуть бути розмір боргу, термін несплати і наявність рішення суду.

Також хочу ще раз наголосити, що варто активізувати інститут досудової санації, за допомогою якого боржник і кредитор можуть домовитися про шляхи виходу з фінансової кризи, не вдаючись до дорогої і довготривалої процедури банкрутства.

Тому закон потрібно ґрунтовно доопрацювати, щоби уникнути фундаментальних помилок та надати рівні прозори умови для усіх сторін процедури банкрутства», - підкреслює Тарас Тарасенко.

Коментарі
Додати коментар