До новин

Укргазбанк озвучив нюанси історії проблемного боржника - Плисецького гранітного кар’єра

02 червня, 2020
Борги
Укргазбанк озвучив нюанси історії проблемного боржника - Плисецького гранітного кар’єра

Державний Укргазбанк в офіційній заяві прокоментував інформацію щодо взаємовідносин з одним з позичальників - ТОВ «Плисецький гранітний кар’єр».

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на офіційну заяву банку.

У фінустанові нагадали, що Плисецький гранітний кар’єр є позичальником Укргазбанку з 2005 року. Наразі загальна заборгованість за всіма зобов’язаннями перед банком становить 92,8 млн грн.

«Протягом майже 15 років банк йшов назустріч позичальнику, укладав мирові угоди і пропонував умови реструктуризації заборгованості.

За цей час боржником повністю не було погашено жодної із заборгованостей. Останнє добровільне погашення було здійснене в грудні 2018 року у розмірі 200 тисяч грн на виконання мирової угоди, затвердженої у 2015 році. Більше того, через систематичне невиконання боржником умов мирових угод Банк був змушений ініціювати відкриття виконавчих проваджень та розпочати процедуру примусового стягнення заборгованості.

До речі, у 2019 році було укладено нові мирові угоди між Банком та боржником, проте сам боржник відмовився від них у суді. На думку боржника, встановлений законом трирічний строк угоди пред’явлення виконавчого документу для примусового виконання недостатній для нього, і він в односторонньому порядку відмовився від виконання своїх зобов’язань. Того ж року Банком було поновлено заходи примусового стягнення заборгованості за мировими угодами через виконавче провадження.

Зокрема, 31.01.2020 виявлені активи боржника були реалізовані на торгах СЕТАМ. Проте саме за згадані у статті екскаватори (https://setam.net.ua/auction/390781, https://setam.net.ua/auction/390784) покупці так і не можуть сплатити вартість, оскільки боржник чинить опір приватному виконавцю і не надає доступ до цього майна. Більше того, боржник намагається незаконно передати його у власність пов’язаним компаніям. Тобто інформація, що наводиться у статті, не відповідає дійсності – арештована техніка й досі перебуває у боржника.

Всі дії в рамках виконавчого провадження вчиняються у повній відповідності до вимог чинного законодавства. УКРГАЗБАНК подав відповідні заяви до правоохоронних органів на неправомірні дії посадових осіб ТОВ «Плисецький гранітний кар’єр» щодо умисного невиконання своїх грошових зобов’язань та чинення перешкод у процесі виконання судових рішень.

Разом з цим, посадові особи боржника намагаються зупинити виконавче провадження, незаконно ініціюючи процедуру санації ТОВ «Плисецький гранітний кар’єр» всупереч порядку, передбаченому Кодексом України з процедур банкрутства. Так, ТОВ «Плисецький гранітний кар’єр» було подано до господарського суду план санації, схвалений більшістю кредиторів, які є пов’язаними з ТОВ «Плисецький гранітний кар’єр» особами, що прямо суперечить нормам Кодексу України з процедур банкрутства. При цьому слід зауважити, що в матеріалах, які подані ТОВ «Плисецький гранітний кар`єр» до господарського суду, не додано документів, які підтверджували виникнення кредиторської заборгованості даних кредиторів, зокрема: ТОВ «Граніт мобіл переробка плюс» (код 38866518) та ТОВ «МБС-Буд» (код 39926195). Тому вказані дії ТОВ «Плисецький гранітний кар`єр» свідчать про свідоме доведення його до стану неплатоспроможності щодо погашення дійсної кредиторської заборгованості, в т. ч. заборгованості перед УКРГАЗБАНКОМ. Також необхідно зазначити, що ТОВ «Плисецький гранітний кар`єр» свідомо не включено до кредиторських вимог у плані санації значну частину вимог УКРГАЗБАНКУ на суму понад 20 млн грн, що прямо свідчить про наміри нанести державі в особі УКРГАЗБАНКУ збитків в особливо великих розмірах. УКРГАЗБАНК вважає, що поданий до суду план санації ТОВ «Плисецький гранітний кар`єр» спрямований на вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 382 Кримінального кодексу України, шляхом умисного невиконання судових рішень (затверджених судом мирових угод), вчинення незаконних дії щодо арештованого і реалізованого на торгах майна (екскаваторів), та неповернення заборгованості Банку.

До того ж, боржник вдався до незаконних реєстраційних дій із частками в статутному капіталі ТОВ «Плисецький гранітний кар`єр». На момент прийняття загальними зборами рішення про перехід в санацію, частки у статутному капіталі були незаконним шляхом перереєстровані на інших фізичних осіб. Зокрема, завдяки роботі відомого на всю країну «чорного» реєстратора Сімоника Я.І. (його доступ до держреєстрів анульовано), на рахунку якого вже низка кримінальних правопорушень, боржнику вдалося вивести частку у статутному капіталі підприємства. За фактом таких неправомірних дій в правоохоронних органах вже розслідується відповідне кримінальне провадження. В результаті ця частка (30,8%) була придбана на торгах 31.01.2020 за 4 млн грн ТОВ «Торговий дім Труд», що створене у 2017 році (а не «Трудовий дім Труд», як зазначається у статті).

Після такої низки ганебних дій боржника, на жаль, УКРГАЗБАНК змушений до публічності у вирішенні цього проблемного питання. Адже абсурдність дій посадових осіб ТОВ «Плисецький гранітний кар`єр», засновником якого депутат Васильківської районної ради Київської області Валентин Стаднік, що є бізнес-партнером екс-депутата із дуже сумнівною репутацією Сергія Левади (Левада Сергій Якович, окрім своєї активної бізнес-діяльності, у 2014-2015 рр. був депутатом Київської міської ради VІІ скликання, а в 2016 році Київський міський голова Віталій Кличко призначив його своїм радником).

До того ж Левада С.Я. тривалий час був генеральним директором ТОВ «УКРАЇНСЬКА ІНВЕСТИЦІЙНО-ІНЖИНІРИНГОВА КОМПАНІЯ» (скорочено – ТОВ «УІІК»), що спеціалізувалася на будівництві нерухомості. Серед скандальних проектів підприємця – незавершена реалізація великого будівельного проекту ЖК «Срібний бриз», а також будинок по вул. Юрія Пасхаліна (колишня назва – вул. Ілліча), 17, що добудовувався із залученням комунальних ресурсів м. Києва.

ТОВ «УІІК» також є проблемним боржником УКРГАЗБАНКУ, який ще раніше увійшов в процедуру банкрутства. Ось лише деякі результати та наслідки діяльності ТОВ «УІІК»:

- невиконані зобов’язання перед інвесторами (фізичними і юридичними особами) щодо завершення будівництва третього будинку ЖК «Сільвер Бриз» (згаданого вище);

- невиконане зобов’язання перед УКРГАЗБАНКОМ щодо погашення цільових облігацій та передання збудованих приміщень в будинку за адресою: м.Київ, вул. Юрія Пасхаліна (колишня назва – вул. Ілліча), 17;

- наявна значна кредитна заборгованість у розмірі 314,7 млн грн перед УКРГАЗБАНКОМ (визнаний судом розмір кредиторських вимог Банку у справі про банкрутство ТОВ «УІІК»).

З березня до липня 2019 року Левада Сергій Якович займав посаду Голови Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації. Цей період його управління запам’ятався гучною справою у розкраданні бюджетних коштів та організації «відкатних» схем. В результаті – його радницю затримали при отриманні 650 тис. грн за допомогу в перемозі на тендерах, що проводилися РДА. «Як встановлено слідством, затримана посадова особа, вступивши в змову з іншими особами Дарницької РДА, організувала корупційну схему одержання неправомірної вигоди від суб`єктів підприємницької діяльності за надання антиконкурентних переваг і створення сприятливих умов для перемоги в процедурах закупівель, проведених Дарницькою РДА за державні кошти», – йдеться в повідомленні прокуратури міста Києва. Правоохоронці документували діяльність посадових осіб РДА та інших учасників корупційної схеми протягом кількох місяців.

УКРГАЗБАНК і надалі вживатиме усіх передбачених чинним законодавством необхідних заходів, аби захистити свої права незалежно від статусу чи політичних зв’язків позичальника. Адже таким чином Банк захищає інтереси своїх вкладників та держави», - йдеться в заяві.

Коментарі
Додати коментар