До новин

Комітет Ради схвалив законопроєкт про заборону банкрутства до жовтня

04 червня, 2020
Законодавство
Комітет Ради схвалив законопроєкт про заборону банкрутства до жовтня

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку підтримав законопроєкт 3322 з правками до другого читання. Тепер за нього може голосувати парламент

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на пост у Facebook народного депутата Тараса Тарасенка.

«Банкрутство заборонили до жовтня. Щойно відбувся комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку, який проголосував за сумнозвісний законопроект 3322 з правками до другого читання», - пише він.

Народний обранець подякував членам комітету за те, що врахували більшість поданих правок.

За його словами, наразі маємо такі переваги:

- надано право проводити комітет кредиторів та збори кредиторів в дистанційному режимі;

- арбітражний керуючий буде звільнятись від відповідальності за невчинення дій, якщо вони не можуть бути вчинені через пандемію;

- ризики та витрати на утримання майна банкрута будуть нести кредитори, котрі прийняли рішення про заборону продажу ліквідаційної маси.

Мінус для процедур банкрутства але плюс для боржників – кредиторів:

- мораторій на відкриття проваджень справ про банкрутство на 90 днів з часу закінчення карантину.

«Шкода щодо певних мотивів членів комітету при прийнятті рішення щодо мораторію: банкрутство вбиває підприємства і їх розривають на шматки, в тому числі арбітражні керуючі, котрі самі зацікавлені в банкрутствах», - додав Тарасенко.

Зі свого боку на засіданні він звернув увагу, що потрібно змінювати парадигму бачення банкрутства, як певного виду злочинних дій – це не так. Банкрутство це конкурсний процес, а арбітражні керуючі - висококваліфіковані спеціалісти та кризові менеджери і потрібно всім змінювати уявлення про ці процеси.

Окремо нардеп зауважив проблеми, які вже є з неповерненням валютних кредитів з 2008 року та новою можливою хвилею не повернення кредитів фізичними особами у зв’язку з наслідками пандемії коронавірусу.

Коментарі
Додати коментар