До новин

Білорусь відмовилася видати Україні екс-главу банку "Київська Русь"

26 червня, 2020
Законодавство
Білорусь відмовилася видати Україні екс-главу банку "Київська Русь"

Білорусь відмовила Україні у видачі колишнього голови правління банку "Київська Русь" Віктора Братка, якого українські правоохоронні органи звинувачують у знятті з банківських рахунків понад 44 млн доларів в 2015 році.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на білоруську службу Радіо Свобода.

У серпні 2016 року Віктора Братка оголосили в міжнародний розшук, а через два роки він був затриманий білоруською міліцією і поміщений під варту. Через три місяці після затримання, 9 листопада 2018 року, він був звільнений рішенням заступника прокурора Мінська, оскільки того ж дня Департамент громадянства і міграції Міністерства внутрішніх справ Білорусі надав йому статус біженця.

В одному з рішень українського суду уточнюється, що Білорусь надала екс-банкіру статус біженця, пославшись на те, що його переслідують в Україні з політичних мотивів, і відмовилася видати його. Пізніше з цієї причини Інтерпол виключив Братка з міжнародного розшуку.

Тепер український суд зобов`язав правоохоронні органи завершити досудове слідство протягом 2 місяців і затвердити процесуальне рішення - розслідування у справі Віктора Братка триває більше 4 років.

Адвокати ексбанкіра відмовилися сказати, чим він займається в Білорусі і в якому місті зараз живе. За їхніми словами, у слідчих було достатньо часу, щоб зібрати докази провини або невинності Братка та висунути обвинувачення або закрити справу.

За версією слідства, Віктор Братко за безцінь продав дві офісні будівлі в Києві та Львові, які були передані в заставу банку. Цю операцію він провів за день до введення тимчасової адміністрації в банку відповідно до рішення Національного банку України. В рамках кримінальної справи все його рухоме і нерухоме майно було заарештовано.

В українських ЗМІ банк "Київська Русь" пов`язували в т.ч. з Євгеном Бакуліним та Юрієм Бойком - під час президентства Віктора Януковича, перший очолював НАК "Нафтогаз України", а другий - Міністерство енергетики. У 2016 році обидва працювали в парламенті, обрані депутатами за списком "Опозиційного блоку", який був створений на залишках Партії регіонів.

Банк почав інтенсивно нарощувати активи під час президентства Януковича, коли в ньому були сконцентровані всі рахунки газовидобувної компанії та керівництва "Нафтогазу України". Після втечі Віктора Януковича правоохоронці затримали Євгена Бакуліна за підозрою у зв’язках із злочинною групою, яка завдала державі збитків на $4 млрд. Тоді виявилося, що всі рахунки "Нафтогазу України" знаходились у приватному банку "Київська Русь".

За даними НБУ, Віктор Братко був власником 29,4% акцій банку "Київська Русь".

Коментарі
Додати коментар