До новин

Зеленський підписав закон про заборону банкам штрафувати бізнес за прострочку по кредитам

02 липня, 2020
Законодавство
Зеленський підписав закон про заборону банкам штрафувати бізнес за прострочку по кредитам

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Господарського кодексу України та Цивільного кодексу України щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами (позиками) у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19)» № 691-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 16 червня 2020 року, повідомляє прес-служба глави держави.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні».

"Закон захищає позичальників від нарахування штрафів і пені за кредитами в період карантину та у 30-денний строк після його завершення.

З цією метою документ вносить зміни до «Прикінцевих положень» Господарського кодексу України та «Прикінцевих та перехідних положень» Цивільного кодексу України, згідно з якими у разі прострочення позичальником у період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів на всій території України, або/та у тридцятиденний строк після дня завершення дії такого карантину виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від обов’язків сплатити на користь кредитодавця неустойку, штраф, пеню за таке прострочення", - зауважили в Офісі президента.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування.

У пояснювальній записці до відповідного законопроекту вказувалося, що він “спрямований на захист суб’єктів господарювання від нарахування у період карантину та у 30-денний період після завершення карантину штрафів і пені за кредитами (позиками)”.

У травні Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №3329-д (вже підписаний президентом), який серед іншого продовжив заборону на штрафні санкції за несвоєчасну сплату споживчих кредитів до кінця карантину.

Як уточнював НБУ, ця норма поширюється на усі споживчі кредити, які видають не тільки банки, але й фінансові компанії. Також продовжено дію заборони з підвищення відсоткової ставки для тих клієнтів, що не зможуть своєчасно платити за кредитом. "Закон не звільняє клієнта від обов’язку сплати платежів за кредитом", - підкреслював Нацбанк.

Він додавав, що більшість банків пропонує програми реструктуризації – «кредитні канікули», але "кредитні канікули є лише відтермінуванням у розрахунках клієнта з банком на період карантину". "Така «перерва» може стосуватися сплати основної суми кредиту («тіла» кредиту) чи нарахованих відсотків залежно від пропозиції банку", - резюмував тоді НБУ.

Коментарі
Додати коментар