До новин

Верховний Суд на вимогу НБУ зняв заборону на стягнення 2 млн грн штрафу з Альпарі Банку

14 липня, 2020
Законодавство
Верховний Суд на вимогу НБУ зняв заборону на стягнення 2 млн грн штрафу з Альпарі Банку

Верховний Суд своєю постановою від 8 липня задовольнив касаційну скаргу НБУ та скасував ухвалу Окружного адмінсуду м. Києва від 06.05.2019 та постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 18.09.2019 (в справі №640/7537/19), якими було задоволено заяву Альпарі Банку про забезпечення позову та до вирішення спору по суті зупинено стягнення Нацбанком штрафу на 2 млн грн з Альпарі-Банку, який був накладений рішенням Нацбанку №161/БТ від 22.04.2019 за порушення Альпарі Банком законодавства, що регулює відносини у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Фінбаланс.

“Враховуючи, що КАС [Кодекс адміністративного судочинства] України містить пряму вказівку щодо недопущення забезпечення позову шляхом зупинення рішення Національного банку України, а також зважаючи на те, що оскаржуване рішення не є документом, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення заяви позивача про забезпечення позову у зазначений спосіб”, - констатував Верховний Суд.

У своєму позові "Альпарі Банк" просить суди скасувати вказаний 2-мільйонний штраф.

Нагадаємо, НБУ заявляв, що наклав штраф на “Альпарі Банк” в розмірі 2 млн грн за “здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу, яка полягає у проведенні 2 фінансовими установами у період з 02.02.2018 до 25.05.2018 фінансових операцій із перерахування безготівкових коштів на загальну суму близько 400 млн грн до двох інших банків згідно з договорами на послуги інкасації” (цитата).

“Ці кошти в подальшому засобами інкасації інших банків доставлялися готівкою до цих фінансових установ для розрахунків на підставі договорів поруки з фізичними особами, які здійснювали продаж сільськогосподарської продукції та/або металобрухту. Водночас банком не було вжито заходів, які б дозволили отримати достовірну інформацію щодо вищезазначених клієнтів, учасників фінансових операцій та їх фінансової діяльності, як це передбачено внутрішніми документами з питань фінансового моніторингу.

Характер та наслідки зазначених фінансових операцій дають підстави вважати, що вони можуть бути пов`язані, зокрема, з легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку та використанням втрачених, викрадених документів або таких, що мають ознаки підроблених, недійсних (нікчемних)”, - йшлося в заяві НБУ.

Коментарі
Додати коментар