До новин

Мін’юст провів онлайн-консультацію щодо перспектив впровадження елементів відновного правосуддя в Україні

27 липня, 2020
Новини
Мін’юст провів онлайн-консультацію щодо перспектив впровадження елементів відновного правосуддя в Україні

У рамках проведення Моніторингу впровадження та аналізу ефективності прийнятих нормативно-правових актів Міністерство юстиції продовжує проводити консультації з експертним середовищем щодо актуальних питань у сферах правового регулювання судочинства та кримінальної юстиції.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на пресслужбу відомства.

Так, Директоратом правосуддя та кримінальної юстиції проведено чергову онлайн-зустріч на тему «Примирення як спосіб вирішення правового конфлікту. Перспективи впровадження елементів відновного правосуддя в Україні».

Серед учасників дискусії були судді та працівники судових органів, медіатори, адвокати, працівники системи безоплатної правової допомоги, експерти міжнародних і національних проєктів, представники центральних органів влади.

Дуже актуальним питанням сьогодення є застосування медіації у праві, тобто вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає проаналізувати конфліктну ситуацію так, щоб зацікавлені сторони самостійно змогли обрати варіант рішення, який задовольняв би інтереси та потреби всіх учасників конфлікту.

На сьогодні в Україні все ще спостерігається недостатня популяризація медіаційних процедур серед населення і відсутність розуміння сутності медіації. Велика завантаженість судів, тривалість і складність судового процесу, значні судові витрати - все це робить медіацію досить перспективним для України альтернативним методом вирішення спорів.

Жвавий інтерес учасників викликало обговорення процедури врегулювання спору за участі судді, зокрема в адміністративному судочинстві. Суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Лариса Зуєва зазначила, що медіація і врегулювання спору за участю судді – дві альтернативні процедури, які не конкурують між собою. І хоча застосування цього нового інституту в українському судочинстві не є досить поширеним, парадигма мислення має змінюватися.

Проблеми і перспективи щодо питання впровадження елементів відновного правосуддя в межах кримінального процесу було обговорено на прикладі результатів «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», яка впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України на базі системи з надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

У процесі обговорення учасники дійшли згоди, що впровадження в Україні інституту альтернативних способів вирішення спорів сприятиме поліпшенню доступу громадян до правосуддя та скороченню навантаження на суди, а отже, допоможе скоротити строки розгляду справ та відсоток оскаржуваних рішень, зменшити судові витрати, поліпшити якість судових рішень та досягнути примирення між сторонами.

Коментарі
Додати коментар