До новин

У Раді назвали причини гальмування процедур банкрутства фізосіб

07 серпня, 2020
Законодавство
У Раді назвали причини гальмування процедур банкрутства фізосіб

Процедури врегулювання проблемної заборгованості фізичних осіб, запропоновані Кодексом з банкрутства, наразі ніяк не можуть знайти відгуку у наявних боржників, особливо по валютній іпотеці. Причина цього криється в складності, незрозумілості і невигідності процедур банкрутства фізичних осіб.

Таку думку висловив народний депутат Тарас Тарасенко під час проведення Міжнародного судово-правового форуму, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на "Судово-юридичну газету".

Змінити ситуацію, на його думку, можна двома шляхами:

Перший - рішення проблемних питань судової практики, проте на це піде досить багато часу, адже перші справи з банкрутства фізосіб дійдуть до Верховного суду не раніше, ніж через рік-півтора.

Другий шлях - удосконалення відповідного розділу Кодексу з процедур банкрутства з метою створення стрункої схеми погашення боргів і їх реструктуризації, зрозумілої як кредитору, так і позичальнику.

Щоб вибрати цей шлях необхідно, у свою чергу, подолати кілька проблем:

Зокрема, умови для реструктуризації боргу, запропоновані Кодексом, менш вигідні в даний час, ніж положення ст. 625 Цивільного кодексу України, які суди часто застосовують при стягненні боргів з фізичних осіб. Реструктуризація боргів, яка передбачена в Кодексі для валютних позичальників, обійдеться боржникам за процентною ставкою 10,1% -10,3%. Водночас у Цивільному кодексі йдеться лише про 3%.

Крім того, взагалі невідомо, скільки в країні проблемних позичальників.

«Здивувала відповідь ФГВФО, в якому офіційно заявили, що ніякої аналітики і статистики щодо продажу активів вони не вели. Тому не володіють інформацією, скільки кредитів фізичних осіб вони продали іншим фінансовим компаніям. Це ускладнює ситуацію для ухвалення вірного рішення», - зазначає парламентарій.

У будь-якому випадку, вважає він, необхідно спростити саму процедуру входження в банкрутство. Зменшити терміни і кількість паперів. Потрібно також передбачити особливі умови для сумлінних позичальників, які змогли виплатити велику частину боргу.

Коментарі
Додати коментар